21-03-07

Bert Anciaux

Dit is dus onze minister van Cultuur. Jaja, u leest het goed CULTUUR en ik kan het ook niet goed geloven maar is blijkbaar wel zo. Je zou toch van zo'n persoon verwachten dat hij iets aan het cultuur aanbod doet hier in België maar echt gebeuren doet dat toch niet hoor. Oké, hij heeft geld gegeven voor verschillende projecten die op deze moment aan de gang zijn en waar ik geen kwaad woord zal over zeggen maar op tv blijft men daar toch mee achter. En dan vinden ze zoiets uit als Celebrity Shock..... En wie doet daar aan mee? Inderdaad onze minister van Cultuur...

Dat is echt om ziek van te worden. Als hij nu nog moest meewerken aan een programma dat echt voor Cultuur zorgt tot hier toe maar kun je dit Cultuur noemen? .. Wat gaat hij doen? Ohja, zich ritueel laten zuiveren in Mongolië.. Mensen toch, hij zou zijn tijd beter besteden aan goede zaken en niet aan zo'n belachelijk gedoe. Maarja, zal wel weer zo'n programma zijn waar ongeveer 500 000 leeghoofden zullen naar kijken en zolang die leeghoofden er zijn zal men ook zo'n programma's blijven ontwikkelen. Men zou beter al die programma's in één show stoppen. Big Brother All In. Ten eerste zit men dan al op zo'n derde rangs zender als Kanaal 2 en ten tweede zijn we van al dat soort programma's als de Pfaffs en dat Shock gedoe af.. 


 

16:45 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-03-07

Machu Picchu

Het geologisch instituut van Peru heeft gevraagd om te bezoeken te beperken aan Machu Picchu. Ze zouden nog maar vijf dagen per week toeristen willen toelaten. Machu Picchu is één van de mooiste monumenten ter wereld. Het is gewoon één van de best bewaarde Inca-sites maar wegens de grote stroom toeristen die er dagelijks komen (zo'n 3000 per dag) begint de structuur zware schade op te lopen. De laatste jaren is het monument al een paar centimeter gezakt wegens de stroom toeristen en de bussen die er dagelijks overrijden.

Ik vind het wel goed dat met het aantal bezoeken wilt beperken als blijkt dat, dat toch wat kan helpen voor het behoud van die site. Want als men er echt niets gaat aan doen kan het goed zijn dat we er binnen 100 jaar gewoon niets meer van terugvinden en dat zou echt wel jammer zijn. Spijtig voor de gidsen enzo die daardoor twee dagen loon verliezen maar ze moeten ook maar eens nadenken over het gebouw dat er staat. Als men er niets aan doet verdwijnt het en kunnen ze ook achter hun inkomen fluiten. Hopelijk doet men dit zodat het monument nog zeer lang te bekijken blijft en dat de mensen later dit ook nog zullen hebben zodat ze toch een idee blijven hebben hoe het was in vroegere tijden.

M_070310_MachuPicchu_b

Want het zou toch zonde zijn moest zoiets verloren gaan

12:12 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

22-02-07

Cultuur op TV

Het cultuuraanbod op TV moest worden uitgebreid. Dat heeft de overheid ergens vorig jaar gezegd. Hier doelde het vooral naar meer cultuur op het net van de VRT, namelijk op Canvas. Ondertussen zijn we heel veel maanden later en er is nog niets waar van geweest. Laatst deelde men zelfs mee dat er geen nieuw cultuurnet gaat komen. Verklaring? Daar hebben ze het nodige geld niet voor. Dat is toch een mooi uitleg, niet? Ze hebben toch geld om uit te geven in verschillende spelprogramma's, waarom dan is niet in dat budget snoeien?

Dus zoals we dat hier in België ondertussen al gewoon zijn, wordt er veel beloofd maar komt er uiteindelijk toch nooit iets van in huis. Want laten we eerlijk zijn het cultuur aanbod op de vlaamse televisie is zeer mager. Moeten we het blijven stellen met programma's als 'monumentenstrijd', 'de grootste belg' en 'zo is er maar één'? Dit zijn natuurlijk mooie intiatieven en ik steun dat ook maar dat is toch maar een mager aanbod. Want als we even verder kijken als onze neus lang is, programma's zoals de 'De Pfaffs' en 'schoondochter gezocht' brengt ons niets bij en persoonlijk begrijp ik al helemaal niet dat mensen dit soort zaken willen zien. Nu zijn er misschien een paar slimmerikken die zeggen, en Idool dan? Dat is toch cultuur aangezien het iets met muziek is. Euhm, NEE, dat is gewoon een hoop kattengejank waaruit men willekeurig een paar mensen kiest die iets of wat kunnen zingen. Somminge vinden dit vertier, ik vind dat een zuivere aanval op het gehoor.

Verder is een programma als Vlaanderen Vakantieland wel een goed ding. Het laat de mensen veel van de wereld zien en verteld ook vaak de over de geschiedenis van die plaats. En geschiedenis is nog steeds cultuur! Maar wat hebben we nu voor de rest? Een keer per jaar staat Canvas volledig in het teken van de koningin Elisabeth werdstrijd. Dit is dan weer een stuk cultuur dat maar een beperkt publiek aanspreekt. Wat wel mooi is, is Muziek op zondag (Canvas), daarin komen verschillende genres, artiesten, .. aanbod. Zo hebben ze vorige week nog de Zamu awards uitgezonden. En de komende twee weken is het 'Dit is Belgisch' met Stijn Meuris en Arsenal. Het zijn dit soort zaken die toch al een breeder publiek bereiken en daar ben ik volledig voorstander van :)

Verder zijn er een groot aantal documentaires over de geschiedenis en cultuur van (meestal) gedeeltelijk verloren gegane culturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de docu over het oude Egypte. Dat geeft een goed beeld over hoe het ginder (vermoedelijk) was en geeft ook een mooi beeld over hun cultuur. Van zoiets leer je veel bij en vaak zijn het zaken die je in de geschiedenis boeken op school niet vind. Wat ik dan weer niet begrijp is dat ze dit op de meest vreemde uren uitgeven. Vaak zo tussen 22u en middernacht en dat blijk ik wel spijtig vinden. Waarom zo'n programma is niet in "primetime" uitzenden?

Cultuur is en blijft belangrijk en het medium televisie is daar toch gedeeltelijk belangrijk bij. Dus in plaats van hun geld uit te geven aan onnodige projecten zouden ze het beter in wat meer cultuur investeren. En zoals men altijd zegt...

... Hoop doet leven.

12:51 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |