22-02-07

Cultuur op TV

Het cultuuraanbod op TV moest worden uitgebreid. Dat heeft de overheid ergens vorig jaar gezegd. Hier doelde het vooral naar meer cultuur op het net van de VRT, namelijk op Canvas. Ondertussen zijn we heel veel maanden later en er is nog niets waar van geweest. Laatst deelde men zelfs mee dat er geen nieuw cultuurnet gaat komen. Verklaring? Daar hebben ze het nodige geld niet voor. Dat is toch een mooi uitleg, niet? Ze hebben toch geld om uit te geven in verschillende spelprogramma's, waarom dan is niet in dat budget snoeien?

Dus zoals we dat hier in België ondertussen al gewoon zijn, wordt er veel beloofd maar komt er uiteindelijk toch nooit iets van in huis. Want laten we eerlijk zijn het cultuur aanbod op de vlaamse televisie is zeer mager. Moeten we het blijven stellen met programma's als 'monumentenstrijd', 'de grootste belg' en 'zo is er maar één'? Dit zijn natuurlijk mooie intiatieven en ik steun dat ook maar dat is toch maar een mager aanbod. Want als we even verder kijken als onze neus lang is, programma's zoals de 'De Pfaffs' en 'schoondochter gezocht' brengt ons niets bij en persoonlijk begrijp ik al helemaal niet dat mensen dit soort zaken willen zien. Nu zijn er misschien een paar slimmerikken die zeggen, en Idool dan? Dat is toch cultuur aangezien het iets met muziek is. Euhm, NEE, dat is gewoon een hoop kattengejank waaruit men willekeurig een paar mensen kiest die iets of wat kunnen zingen. Somminge vinden dit vertier, ik vind dat een zuivere aanval op het gehoor.

Verder is een programma als Vlaanderen Vakantieland wel een goed ding. Het laat de mensen veel van de wereld zien en verteld ook vaak de over de geschiedenis van die plaats. En geschiedenis is nog steeds cultuur! Maar wat hebben we nu voor de rest? Een keer per jaar staat Canvas volledig in het teken van de koningin Elisabeth werdstrijd. Dit is dan weer een stuk cultuur dat maar een beperkt publiek aanspreekt. Wat wel mooi is, is Muziek op zondag (Canvas), daarin komen verschillende genres, artiesten, .. aanbod. Zo hebben ze vorige week nog de Zamu awards uitgezonden. En de komende twee weken is het 'Dit is Belgisch' met Stijn Meuris en Arsenal. Het zijn dit soort zaken die toch al een breeder publiek bereiken en daar ben ik volledig voorstander van :)

Verder zijn er een groot aantal documentaires over de geschiedenis en cultuur van (meestal) gedeeltelijk verloren gegane culturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de docu over het oude Egypte. Dat geeft een goed beeld over hoe het ginder (vermoedelijk) was en geeft ook een mooi beeld over hun cultuur. Van zoiets leer je veel bij en vaak zijn het zaken die je in de geschiedenis boeken op school niet vind. Wat ik dan weer niet begrijp is dat ze dit op de meest vreemde uren uitgeven. Vaak zo tussen 22u en middernacht en dat blijk ik wel spijtig vinden. Waarom zo'n programma is niet in "primetime" uitzenden?

Cultuur is en blijft belangrijk en het medium televisie is daar toch gedeeltelijk belangrijk bij. Dus in plaats van hun geld uit te geven aan onnodige projecten zouden ze het beter in wat meer cultuur investeren. En zoals men altijd zegt...

... Hoop doet leven.

12:51 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Hey,
In de meeste dingen geef ik je toch gelijk. Ik zou ook sneller naar 'zo is er meer een' zien dan 'de pfaffs' of ziets in die aard. Wat interesseert mij hun leven nu? En dat het budget van een zender gaat naar van die stomme belspellekes of andere spelprogramma's begrijp ik ook niet.
Ik zal mee hopen op wat meer cultuur, wie weet helpt het. :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 22-02-07

ben eens komen piepen Veel succes

Kom ook eens een kijkje nemen bij ons

Daaaaag

Gepost door: steffi | 22-02-07

Graag gedaan :p

Mja beslissingen nemen... soms wou ik dat het niet hoefde :-)

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 22-02-07

Ja... en da zulle we moeten acceptere maja alles voorgeschoteld krijgen is ook ni leuk é :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 23-02-07

hey ik vind ook ge hebt gelijk ik sat aan jouw kant :)

Gepost door: niels | 21-03-07

De commentaren zijn gesloten.