23-02-07

De trein

De trein is eigenlijk één grote brok cultuur. Dit kun je op verschillende manieren bekijken. Als eerste de trein zelf, hier in België rijden nog verschrikkelijk oude toestellen rond waarvan je denkt, zet die toch in een museum waar ze thuis horen. Wat ook cultuur is zijn al de verschillende (grote) stations. Een mooi voorbeeld is natuurlijk Antwerpen Centraal. Vind ik nog altijd één van de mooiste gebouwen in België. Dan ten derde de personen die allemaal met de trein reizen. Het is hier dat ik het wil over hebben.

Vandaag bijvoorbeeld zat ik op de trein Brussel-Zuid - Turnhout. Ik reis elke dag met die trein en elke dag opnieuw hoor ik er prachtige verhalen op. Het is een traject waar alle soorten mensen op reizen. Dagelijks hoor ik mistens drie tot vier verschillende talen. Dit gaat van het Nederlands tot het Frans, Engels en één of andere taal uit het oost-blok. Elk van die mensen hebben een prachtig verhaal en een verschillende cultuur. Het is eigenlijk soms spijtig dat wij als belgen niet makkelijk met een medereiziger beginnen praten. We zouden er nog veel van kunnen leren.

Zo heb ik eens bijna de volledige geschiedenis van het ballet verteld gekregen. Ik zat op de trein richting Rotterdam en er kwam een persoon uit Engeland naast me zitten die een paar balletopvoeringen kwam doen daar. We zijn met elkaar beginnen praten en was echt mooi om te horen hoe die persoon vol passie over zijn 'kunst' sprak. Het zijn zo van die kleine dingetjes dat een mens zijn dag kan doen slagen :)

Elk persoon, elk zijn eigen levensverhaal, zijn eigen passie, zijn eigen problemen en afkomst, elk persoon loopt met een zeer grote cultuur rond die wij als individu niet zien. Dit is opzich heel spijtig want we zouden nog zo veel van elkaar kunnen leren en daardoor ook een nieuwe cultuur leren respecteren. Dus als je volgende keer op een trein (of bus) zit en je weet dat het een lange reis is, waarom dan eens niet met je medereiziger praten?

17:47 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Zo had ik eigenlijk nog nooit naar een trein gekeken. Zelf neem ik de trein niet (ik kan het me toch niet herrineren). De bus neem ik sinds de verhuis wel vaker, ik zal de volgende keer aan je tip denken (maar ben redelijk verlegen op dat gebied) :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 23-02-07

hey,

Kmoet je weer bijna over heel de lijn gelijk geven :p
Altijd naar je hart luisteren is mss wat veel, maar vaak mss wel (om toch een beetje gelijk te hebben :p)
Het zijn idd de kleine dingen die het leven mooi maken zoals bv een leuke reactie ;p maar het heeft bij mij de laatste tijd ook niet veel nodig om mijn humeur te veranderen :-) maarja dat is al veel beter tegenover een half jaar geleden dus kben op de goeie weg :p

Ik wens je een fijn weekend
Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 24-02-07

De commentaren zijn gesloten.