24-02-07

Khadak

Vrijdagavond en echt niet goed weten wat doen. Toen heb ik maar besloten om naar de film te gaan. Khadak stond bovenaan mijn lijstje. Dit is een film van Peter Brosens en Jessica Woodworth, in samenwerking met België, Duitsland en Nederland.

Khadak vertelt eigenlijk een episch verhaal, dat zich afspeelt in de bevroren steppe van Mongolië. Het is daar waar Bagi samen met zijn moeder en grootvader een sereen leven leiden als schaaphoeders. Bagi heeft een 'godsgeschenk' gekregen, hij kan namelijk dieren horen vanop grote afstand. Het is dankzij dat, dat hij een verloren schaap terugvind. Het is ook op die moment dat hij een visioen krijgt en daardoor een epileptische aanval krijgt. Een 'Shamaness' slaagt erin om hem daar uit te krijgen. In de loop van de film krijgt hij nog zo'n 3 aanvallen.

Niet veel later na zijn eerste visioen slaagt het noodlot toe. Blijkbaar is er een dodelijk virus onder de dieren. Alle nomaden moeten hun huizen verlaten en hun dieren worden in quarantaine geplaatst om daarna geslacht te worden. De nomanden worden naar een verlaten mijnstad gebracht om daar opnieuw een leven op te bouwen.

Het is daar waar Bagi een mooie kolendievegge (Zolzaya) het leven red. Ze reizen beide met de kolentrein naar de stad waar ze prompt worden gevangen genomen (wegens diefstal). Het is daar waar Bagi ondertussen al een derde aanval krijgt en in een ziekenhuis terecht komt. Niet veel later hoort hij daar gefluister door de waterpijpen. Het zijn dierengeluiden die hij hoort. Hij probeert andere patiënten te overtuigen dat hun dieren nog leven maar niemand wilt luisteren.

Op die moment beleefd hij zijn eerste 'Shaman' reis. Hierin wordt hij geconfronteerd met de Shamaness die hem het leven heeft gered. Van haar krijgt hij een Shaman spiegel. Zijn ziel gaat terug door waterwegen en ruïnes maar hij kan zijn lichaam niet terug vinden. Vanuit de wereld waarin hij vast zit probeert hij Zolzaya te bereiken. Zij voelt onmiddelijk zijn aanwezigheid en volgt de tekens die hij heeft achtergelaten.

Op die moment komt het mooiste deel van de film. Zolzaya doet een ontdekking wat een adembenemende revolutie oplevert.

Het is een prachtige film gemaakt door Europeanen in een mooi (ver) land. In de film spelen blauwe sjaaltjes en '12' een belangrijke rol. En wat een film buiten het verhaal nog mooier kan maken is de muziek die ze ervoor maken. Dat is bij deze film gewoon fantastisch. Op bepaalde momenten kreeg ik kippenvel enkel en alleen door de muziek. Ik raad deze film echt aan om eens naar te gaan kijken. Voor het verhaal en de muziek.

Spijtig genoeg wordt hij hier in Vlaanderen maar in 3 zalen vertoond. Namelijk in Cartoon's (Antwerpen), Vendôme (Brussel) en Sphinx (Gent). Diegene die niet willen/kunnen gaan zien maar toch willen weten hoe de film eindigd mogen me altijd iets laten weten. Ik zal dan het slot onthullen ;)

14:14 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ik zou wel willen weten hoe de film eindigt.
Ik wens je nog een fijn weekend
Grtz

Gepost door: Tikkiwikki | 24-02-07

hey bartjuh!! Toch blijft dit wel aardig op te lezen :) Zit blijkbaar toch wel wat in dat Belgenkupske :p Keep it up Bart, and I'll keep on reading.
Ps. de url is van mijn favo belgische pagina.. hmm ik praat je er wel een keer over bij.

Gepost door: Die Hollander ;) | 24-02-07

hey,

met jou reacties en een zus als SwAp zal dat zeker lukken :p
Die leuke zaterdagavond is zeker gelukt (kan je wss meer over lezen in mijn postje van vandaag:-)) en zondag mja moet nog huiswerk maken (a) maar dat zal wel in orde komen :p

Grtz MM

PS: als je nog eens niet weet wat doen op een vrijdagavond en je besluit naar de film te gaan, ik wil altijd meegaan :p

Gepost door: Mystery_Me | 25-02-07

een schande dat die maar in zo weinig zalen getoond wordt. En er is altyd iets te doen op een vrijdagavond, altijd. x

Gepost door: Lies'lotte | 25-02-07

De commentaren zijn gesloten.