26-02-07

Das Leben der Anderen

Een Duitse film die net nu de Oscar voor beste niet-Engelstalige film heeft gewonnen. Een film die ik enkele weken geleden al heb gezien en toen ook iets heb over geschreven maar wegens omstandigheden is blijven liggen. Dus dat maak ik nu maar goed..

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het nog Oost- en West-Duitsland was. Toen de befaamde muur er nog in zijn geheel stond. Het verhaal gaat over het afluisteren van een bekende schrijver die ook succes heeft in het Westen. De minister van cultuur geeft de opdracht om hem af te luisteren. Het blijkt dat de minister een soort van affaire heeft met de schrijver zijn vrouw. Waarom een soort affaire? Wel, het is eigenlijk hij die bevredigt wil worden en dwingt hij eigenlijk die vrouw ertoe. Dit levert een paar keer een huil scène op van deze vrouw en ook op een moment dat ze niet beseft dat ze met de 'afluisteraar' aan het praten is.

In het begin wordt de schrijver 24u op 24 afgeluisterd. Tot op de moment dat de 'hoofdluisteraar' vind dat, dat niet meer nodig is. Hij krijgt een soort medelijden met de schrijver en realiseert dat er een vuil spel wordt gespeeld. Hij beseft dat ze de schrijver er proberen in te luizen. Wat gedeeltelijk waar is maar anderzijds ook weer niet omdat hij een paar "gevaarlijke" teksten heeft geschreven.

Dit doen ze door zijn vrouw te arresteren en ze te dwingen om te vertellen waar de schrijver zijn 'speciale' schrijfmachine verstopt. Om haarzelf (en voor haar medicijnen te blijven krijgen) te beschermen zegt ze dat dan ook en wordt ze weer vrijgelaten. Enkele uren later valt de geheime dienst bij hun binnen voor een huiszoeking. Maar tot verbazing van iedereen (zelfs van de schrijver) vinden ze deze schrijfmachine niet.

Op die moment gaat de vrouw lopen en stopt ze buiten op de stoep. Daar blijft ze staan tot er een vrachtwagen aankomt. Hier springt ze voor en is opslag dood. Dit betekend ook het einde van de opdracht tegen de schrijver. De "afluisteraar" wordt gedegradeerd tot brievensorteerder. Dit zal hij doen tot de val van de muur.

Hier heb ik echt enkel de grote lijnen van het verhaal weergegeven. Het is onmogelijk om al de heel mooie details te vertellen want dan zal u als lezer alleen maar hopeloos verward geraken. Het is een prachtig Duits drama dat dan ook zijn waardering heeft gekregen op de Oscar uitreiking. Een film die je niet ongeroerd laat. A story you have to witness :) .. En dit is ook een film die zelfs door de grote filmhuizen lang wordt gedraaid en zelfs nu nog te zien is. Dus als je een Oscar winnende film wilt zien, dit is je kans! ;)

14:51 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Op mijn school zijn de keuzes van boeken ook slecht pff en das dan exame leerstof :p

Das waar, voor u ploeg moet ge iets over hebben maar vastvrieze... dan zal ik je wel kome losmake ;p niks verkeerd denke é :p ( er speelt toch een beetje eigenbelang mee want als je vastgevrozen zit kan je geen teksten meer schrijven en kan ik ze ook ni leze :p)

fijne schoolweek... grapjas :p school gaat nog maar les krijge is er teveel aan :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 26-02-07

Bedankt voor je reactie
en nog véél succes :-)

Gepost door: Patrick | 26-02-07

zeg me dan wel op tijd waar en wanneer anders kan ik je niet komen opwarme :p

Chansaar :p mijn vrijdagmiddag is echt stom, wiskunde MO en frans pff en dat op het einde van de week :p

Gelukkig dat moeders er nog zijn é. Vroeger was het bij mij het tegenovergestelde, dan was papa de goeie :s hoe kon ik dat ooit gelove maja das ver velede tijd :-)
over het aspect 'studiekeuze van je kinderen' zijn we het precies goe eens :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 26-02-07

hey,
thx voor je reactie
Groetjes

Gepost door: Tikkiwikki | 26-02-07

:-) Via Angélique hier eens komen piepen ... Je kan er wat van. Boeken, filmen ... zo aangenaam vertellen. Dit smaakt naar meer. Ik woon ook in een klein dorpje niet ver van Antwerpen ... ik vraag me nu natuurlijk af waar jouw dorpje ergens ligt. ;-)
Lieve groetjes

Gepost door: anneke | 26-02-07

Bedankt voor jouw reactie op mijn blogje.
Ik vind het altijd jammer als er mensen zijn die niets achterlaten.
Nog een fijne avond.Groetjes

Gepost door: Angélique | 26-02-07

sgoe ma denk eigelijk ni dat het nu nog veel kouder ga worde :p

Das al helemaal chance hebbe, ik moet wa lope tijdens LO :p

ni gistere, ni morge maar vandaag kzalt onthoude :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 27-02-07

De commentaren zijn gesloten.