28-02-07

Geloof

Dat is nu één grote cultuur opzichzelf. Het is mooi om zien hoe dat iedereen wel een ander soort geloof heeft en in totaal verschillende zaken gelooft. Persoonlijk probeer ik zoveel mogelijk te leren van iedereen en van die persoon zijn geloof. Dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk en lokt af en toe wel eens een stevige discussie uit wegens meningsverschillen over bepaalde zaken. Maar dat is wel het leuke eraan, hoe dat iemand zijn geloof sterk kan verdedigen.

Zoals ik al zei probeer ik zoveel mogelijk van ieders geloof te leren. Ik doe dat door bijvoorbeeld bepaalde geloofsboeken te lezen. Heb de Bijbel gelezen en ook al de Thora. Nu ben ik ook bezig in de Koran. Allemaal verschillende soorten geloof maar uiteindelijk gebouwd op dezelfde grondvesten. Dat is het mooie eraan daardoor is het een cultuur opzich. Net zoals het taoïsme, boedhisme etc .. allemaal mooie soorten geloof en cultuur. En elk geloof is even belangrijk, vooral uit de ogen van ieder persoon die een ander geloof volgt.

Het zou mooi zijn voor onze cultuur dat we ooit elkaar leren accepteren. Het gebeurd nu nog te vaak dat we elkaar oneerlijk behandelen. Blijkbaar een deel van de cultuur die we mee krijgen maar hopelijk veranderd dat ooit nog :)

18:06 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

27-02-07

Lux xl

Dat is de naam van het nieuwe Cultuurprogramma dat volgende maand van start gaat op Canvas. Denken dat ik een paar dagen geleden hier nog een stukje heb geschreven over het feit dat er te weinig cultuur op tv komt en dat dat cultuurnet er niet komt. Het lijkt wel alsof mijn geklaag werd verhoort.

Dus, wat voor een programma wordt dat Lux xl? Blijkbaar zal het iets zijn dat zo'n 50 minuten gaat duren op vrijdagavond en het zal worden opgebouwd rond een centrale gast. Voor we vrijdag zijn hebben we nog maandag tot donderdag te gaan en daar gaan ze blijkbaar korte cultuuritems rond die gast geven op radio en televisie. Al die stukjes krijgen de naam "Lux".

Ben toch eens benieuwd wat voor iets het gaat worden. Hopelijk wordt het niet zo'n ordinair praat programma waar men over het volledige leven en oeuvre van die gast gaat praten. Heb ook wel mijn bedenkingen bij die vrijdagavond. Net een avond dat vrij veel mensen weg gaan om wat te ontspannen en wat noemt men avond? Is dat al om 21u00 of pas rond 23u00? Ben al blij dat het iets van 50 minuten zal zijn want tegenwoordig proberen ze zoveel mogelijk naar die 30 minuten grens te brengen.

Als ik niet naar de film ben zal ik het zeker bekijken en ben ik wel naar de film ... nouja, gelukkig hebben ze de videorecorder uitgevonden. Programmeren we die wel en bekijken we het een dagje later. Hopelijk is het iets goed, cultuurwaardig en geen saai iets :)

 

18:02 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

26-02-07

Das Leben der Anderen

Een Duitse film die net nu de Oscar voor beste niet-Engelstalige film heeft gewonnen. Een film die ik enkele weken geleden al heb gezien en toen ook iets heb over geschreven maar wegens omstandigheden is blijven liggen. Dus dat maak ik nu maar goed..

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het nog Oost- en West-Duitsland was. Toen de befaamde muur er nog in zijn geheel stond. Het verhaal gaat over het afluisteren van een bekende schrijver die ook succes heeft in het Westen. De minister van cultuur geeft de opdracht om hem af te luisteren. Het blijkt dat de minister een soort van affaire heeft met de schrijver zijn vrouw. Waarom een soort affaire? Wel, het is eigenlijk hij die bevredigt wil worden en dwingt hij eigenlijk die vrouw ertoe. Dit levert een paar keer een huil scène op van deze vrouw en ook op een moment dat ze niet beseft dat ze met de 'afluisteraar' aan het praten is.

In het begin wordt de schrijver 24u op 24 afgeluisterd. Tot op de moment dat de 'hoofdluisteraar' vind dat, dat niet meer nodig is. Hij krijgt een soort medelijden met de schrijver en realiseert dat er een vuil spel wordt gespeeld. Hij beseft dat ze de schrijver er proberen in te luizen. Wat gedeeltelijk waar is maar anderzijds ook weer niet omdat hij een paar "gevaarlijke" teksten heeft geschreven.

Dit doen ze door zijn vrouw te arresteren en ze te dwingen om te vertellen waar de schrijver zijn 'speciale' schrijfmachine verstopt. Om haarzelf (en voor haar medicijnen te blijven krijgen) te beschermen zegt ze dat dan ook en wordt ze weer vrijgelaten. Enkele uren later valt de geheime dienst bij hun binnen voor een huiszoeking. Maar tot verbazing van iedereen (zelfs van de schrijver) vinden ze deze schrijfmachine niet.

Op die moment gaat de vrouw lopen en stopt ze buiten op de stoep. Daar blijft ze staan tot er een vrachtwagen aankomt. Hier springt ze voor en is opslag dood. Dit betekend ook het einde van de opdracht tegen de schrijver. De "afluisteraar" wordt gedegradeerd tot brievensorteerder. Dit zal hij doen tot de val van de muur.

Hier heb ik echt enkel de grote lijnen van het verhaal weergegeven. Het is onmogelijk om al de heel mooie details te vertellen want dan zal u als lezer alleen maar hopeloos verward geraken. Het is een prachtig Duits drama dat dan ook zijn waardering heeft gekregen op de Oscar uitreiking. Een film die je niet ongeroerd laat. A story you have to witness :) .. En dit is ook een film die zelfs door de grote filmhuizen lang wordt gedraaid en zelfs nu nog te zien is. Dus als je een Oscar winnende film wilt zien, dit is je kans! ;)

14:51 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

25-02-07

William S.

Om te beginnen is dit een prachtige misdaadroman van Anthony Horowitz. In dit boek weeft hij een kunstzinnig net rond het leven van een historische figuur die zijn stempel drukte op het literaire leven van het afgelopen millennium. Probeer je Shakespeare voor te stellen op het einde van de 20ste eeuw. Wat zou er dan van hem geworden zijn? .. Dit brengt mij naar het punt waar ik het ging over hebben: William Shakespeare

Hij is een man die prachtige werken heeft geschreven en sinds kort heb ik eindelijk het verzameld werk van hem. Heb een boek gevonden dat nog in het mooie oude Engels is geschreven en gedrukt in 1978. Ondertussen ben ik er al volop in aan het lezen. Voorlopig nog bezig met 'The Tempest'. Misschien wel één van zijn minder bekende werken. Iedereen kent iets of wat wel de grote lijnen van verhalen zoals 'Romeo and Juliet', 'Julius Caesar', 'Macbeth', 'Hamlet, Prince of Denmark', 'King Lear' en 'Othello'. Dit is nog maar een zeer kleine greep uit zijn volledig werk.

Spijtig genoeg komt zijn werk veel te weinig aan bod in de lessen Nederlands. In al mijn jaren middelbaar heb ik maar een les of 3-4 iets over Shakespeare gezien en daar reken ik zelfs nog niet het toneelstuk 'Othello' bij. Want dat was naar mijn mening een regel echte aanslag op het mooie literaire werk. Sommige zaken mogen gewoon niet worden aangepast aan de moderne tijd, daardoor gaan sommige belangrijke zaken verloren. Nouja, niets aan te doen en zo hebben toch een hele hoop mensen die anders nooit nog iets zullen zien van hem er toch eens 'iets' van gezien.

Iedereen zou toch in zijn leven een paar stukken van Shakespeare moeten lezen en als het kan liefst een paar minder bekende stukken. Dus iedereen die dit leest zal hopelijk eens een tekst van hem opzoeken en lezen :p .. Hij was een mooie schrijver met een bepaalde visie die hij in sommige verhalen en sonnets een klein beetje liet terug komen en dat maakte hem zo speciaal in zijn en zelfs in onze tijd.

17:10 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-02-07

Khadak

Vrijdagavond en echt niet goed weten wat doen. Toen heb ik maar besloten om naar de film te gaan. Khadak stond bovenaan mijn lijstje. Dit is een film van Peter Brosens en Jessica Woodworth, in samenwerking met België, Duitsland en Nederland.

Khadak vertelt eigenlijk een episch verhaal, dat zich afspeelt in de bevroren steppe van Mongolië. Het is daar waar Bagi samen met zijn moeder en grootvader een sereen leven leiden als schaaphoeders. Bagi heeft een 'godsgeschenk' gekregen, hij kan namelijk dieren horen vanop grote afstand. Het is dankzij dat, dat hij een verloren schaap terugvind. Het is ook op die moment dat hij een visioen krijgt en daardoor een epileptische aanval krijgt. Een 'Shamaness' slaagt erin om hem daar uit te krijgen. In de loop van de film krijgt hij nog zo'n 3 aanvallen.

Niet veel later na zijn eerste visioen slaagt het noodlot toe. Blijkbaar is er een dodelijk virus onder de dieren. Alle nomaden moeten hun huizen verlaten en hun dieren worden in quarantaine geplaatst om daarna geslacht te worden. De nomanden worden naar een verlaten mijnstad gebracht om daar opnieuw een leven op te bouwen.

Het is daar waar Bagi een mooie kolendievegge (Zolzaya) het leven red. Ze reizen beide met de kolentrein naar de stad waar ze prompt worden gevangen genomen (wegens diefstal). Het is daar waar Bagi ondertussen al een derde aanval krijgt en in een ziekenhuis terecht komt. Niet veel later hoort hij daar gefluister door de waterpijpen. Het zijn dierengeluiden die hij hoort. Hij probeert andere patiënten te overtuigen dat hun dieren nog leven maar niemand wilt luisteren.

Op die moment beleefd hij zijn eerste 'Shaman' reis. Hierin wordt hij geconfronteerd met de Shamaness die hem het leven heeft gered. Van haar krijgt hij een Shaman spiegel. Zijn ziel gaat terug door waterwegen en ruïnes maar hij kan zijn lichaam niet terug vinden. Vanuit de wereld waarin hij vast zit probeert hij Zolzaya te bereiken. Zij voelt onmiddelijk zijn aanwezigheid en volgt de tekens die hij heeft achtergelaten.

Op die moment komt het mooiste deel van de film. Zolzaya doet een ontdekking wat een adembenemende revolutie oplevert.

Het is een prachtige film gemaakt door Europeanen in een mooi (ver) land. In de film spelen blauwe sjaaltjes en '12' een belangrijke rol. En wat een film buiten het verhaal nog mooier kan maken is de muziek die ze ervoor maken. Dat is bij deze film gewoon fantastisch. Op bepaalde momenten kreeg ik kippenvel enkel en alleen door de muziek. Ik raad deze film echt aan om eens naar te gaan kijken. Voor het verhaal en de muziek.

Spijtig genoeg wordt hij hier in Vlaanderen maar in 3 zalen vertoond. Namelijk in Cartoon's (Antwerpen), Vendôme (Brussel) en Sphinx (Gent). Diegene die niet willen/kunnen gaan zien maar toch willen weten hoe de film eindigd mogen me altijd iets laten weten. Ik zal dan het slot onthullen ;)

14:14 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

23-02-07

De trein

De trein is eigenlijk één grote brok cultuur. Dit kun je op verschillende manieren bekijken. Als eerste de trein zelf, hier in België rijden nog verschrikkelijk oude toestellen rond waarvan je denkt, zet die toch in een museum waar ze thuis horen. Wat ook cultuur is zijn al de verschillende (grote) stations. Een mooi voorbeeld is natuurlijk Antwerpen Centraal. Vind ik nog altijd één van de mooiste gebouwen in België. Dan ten derde de personen die allemaal met de trein reizen. Het is hier dat ik het wil over hebben.

Vandaag bijvoorbeeld zat ik op de trein Brussel-Zuid - Turnhout. Ik reis elke dag met die trein en elke dag opnieuw hoor ik er prachtige verhalen op. Het is een traject waar alle soorten mensen op reizen. Dagelijks hoor ik mistens drie tot vier verschillende talen. Dit gaat van het Nederlands tot het Frans, Engels en één of andere taal uit het oost-blok. Elk van die mensen hebben een prachtig verhaal en een verschillende cultuur. Het is eigenlijk soms spijtig dat wij als belgen niet makkelijk met een medereiziger beginnen praten. We zouden er nog veel van kunnen leren.

Zo heb ik eens bijna de volledige geschiedenis van het ballet verteld gekregen. Ik zat op de trein richting Rotterdam en er kwam een persoon uit Engeland naast me zitten die een paar balletopvoeringen kwam doen daar. We zijn met elkaar beginnen praten en was echt mooi om te horen hoe die persoon vol passie over zijn 'kunst' sprak. Het zijn zo van die kleine dingetjes dat een mens zijn dag kan doen slagen :)

Elk persoon, elk zijn eigen levensverhaal, zijn eigen passie, zijn eigen problemen en afkomst, elk persoon loopt met een zeer grote cultuur rond die wij als individu niet zien. Dit is opzich heel spijtig want we zouden nog zo veel van elkaar kunnen leren en daardoor ook een nieuwe cultuur leren respecteren. Dus als je volgende keer op een trein (of bus) zit en je weet dat het een lange reis is, waarom dan eens niet met je medereiziger praten?

17:47 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-02-07

Cultuur op TV

Het cultuuraanbod op TV moest worden uitgebreid. Dat heeft de overheid ergens vorig jaar gezegd. Hier doelde het vooral naar meer cultuur op het net van de VRT, namelijk op Canvas. Ondertussen zijn we heel veel maanden later en er is nog niets waar van geweest. Laatst deelde men zelfs mee dat er geen nieuw cultuurnet gaat komen. Verklaring? Daar hebben ze het nodige geld niet voor. Dat is toch een mooi uitleg, niet? Ze hebben toch geld om uit te geven in verschillende spelprogramma's, waarom dan is niet in dat budget snoeien?

Dus zoals we dat hier in België ondertussen al gewoon zijn, wordt er veel beloofd maar komt er uiteindelijk toch nooit iets van in huis. Want laten we eerlijk zijn het cultuur aanbod op de vlaamse televisie is zeer mager. Moeten we het blijven stellen met programma's als 'monumentenstrijd', 'de grootste belg' en 'zo is er maar één'? Dit zijn natuurlijk mooie intiatieven en ik steun dat ook maar dat is toch maar een mager aanbod. Want als we even verder kijken als onze neus lang is, programma's zoals de 'De Pfaffs' en 'schoondochter gezocht' brengt ons niets bij en persoonlijk begrijp ik al helemaal niet dat mensen dit soort zaken willen zien. Nu zijn er misschien een paar slimmerikken die zeggen, en Idool dan? Dat is toch cultuur aangezien het iets met muziek is. Euhm, NEE, dat is gewoon een hoop kattengejank waaruit men willekeurig een paar mensen kiest die iets of wat kunnen zingen. Somminge vinden dit vertier, ik vind dat een zuivere aanval op het gehoor.

Verder is een programma als Vlaanderen Vakantieland wel een goed ding. Het laat de mensen veel van de wereld zien en verteld ook vaak de over de geschiedenis van die plaats. En geschiedenis is nog steeds cultuur! Maar wat hebben we nu voor de rest? Een keer per jaar staat Canvas volledig in het teken van de koningin Elisabeth werdstrijd. Dit is dan weer een stuk cultuur dat maar een beperkt publiek aanspreekt. Wat wel mooi is, is Muziek op zondag (Canvas), daarin komen verschillende genres, artiesten, .. aanbod. Zo hebben ze vorige week nog de Zamu awards uitgezonden. En de komende twee weken is het 'Dit is Belgisch' met Stijn Meuris en Arsenal. Het zijn dit soort zaken die toch al een breeder publiek bereiken en daar ben ik volledig voorstander van :)

Verder zijn er een groot aantal documentaires over de geschiedenis en cultuur van (meestal) gedeeltelijk verloren gegane culturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de docu over het oude Egypte. Dat geeft een goed beeld over hoe het ginder (vermoedelijk) was en geeft ook een mooi beeld over hun cultuur. Van zoiets leer je veel bij en vaak zijn het zaken die je in de geschiedenis boeken op school niet vind. Wat ik dan weer niet begrijp is dat ze dit op de meest vreemde uren uitgeven. Vaak zo tussen 22u en middernacht en dat blijk ik wel spijtig vinden. Waarom zo'n programma is niet in "primetime" uitzenden?

Cultuur is en blijft belangrijk en het medium televisie is daar toch gedeeltelijk belangrijk bij. Dus in plaats van hun geld uit te geven aan onnodige projecten zouden ze het beter in wat meer cultuur investeren. En zoals men altijd zegt...

... Hoop doet leven.

12:51 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |