03-03-07

All the Invisible Children

Dit is een film die het verhaal verteld van verschillende kinderen. Eigenlijk zijn het zeven kortfilms met elk hun eigen karakter maar samen vormen zij een universeel pleidooi voor de rechten van het kind.

De zeven films zijn stuk voor stuk door topregisseurs gemaakt. Wie hebben er allemaal aan meegewerkt: Ridley Scott, Jordan Scott, Spike Lee, Mehdi Charef, Emir Kusturica, Katia Lund en Stefano Veneruso. Het is een film die gemaakt werd in samenwerking met Italië en Frankrijk. Dankzij de subsidies van dat soort landen blijft een film als dit kans maken om gemaakt te worden. Dan zal ik het nu even kort over de zeven films hebben..

Het begint met kindsoldaten in Afrika. Een jongen van amper zo'n 12 jaar oud dat met een zwaar geweer rondloopt en mensen doodschiet. Op een bepaald moment beslist hun leider om twee gebouwen te gaan opblazen in het dorp waar ze door 'uitgestoten' zijn. De jongen moet naar de lokale school gaan en daar een bom neerleggen. Maar eenmaal daar ziet hij allemaal wat hij moest missen en legt hij uiteindelijk zijn hoofd op de bom. Namelijk op de knop die de ontstekking veroorzaakt...

Dan gaan we naar een soort van jeugddeliquenten gevangenis in het Oost-blok. We volgen daar een jongen die binnen een paar dagen eindelijk zal vrijkomen. Eenmaal vrijgekomen moet hij van zijn vader onmiddelijk terug beginnen stelen. Met name geld uit een auto maar de eigenaar ziet dit en zet de achtervolging in. Op het moment dat de jongen niet meer verder kan gebruikt hij een hooivork om over een muur te springen. En wat bevind zich achter die muur, ja opnieuw die jeugdgevangenis. Hij besluit om toch maar daar te blijven.

 Nu komt één van de meest aangrijpende stukken vind ik persoonlijk. Een jong meisje dat twee verslaafde ouders heeft die dan ook nog eens AIDS hebben. Kans is zeer groot dat ze dat zelf ook heeft. Daar wordt ze op school dan ook zwaar mee gepest. Ze wordt geslagen en krijgt elke dag opnieuw verwijten naar het hoofd. Op een bepaald moment komt een moeder naar school en begint tegen de directie te roepen dat het niet kan op zo'n kind op een school te hebben. Het meisje beslist op het einde om naar een praatgroep te gaan voor kinderen die iets met AIDS te maken hebben. Persoonlijk vind ik het schandalig dat mensen zo reageren tegen een kind die mogelijk een dodelijke ziekte heeft. Ik vind het allemaal kleingeestig, mensen zouden elkaar beter helpen in dat soort situaties en niet de makkelijke oplossing zoeken, met name er van weg lopen.

Nu komen we in Brasilië terecht. Twee kinderen die blikjes zoeken, en karton en koper etc om geld te kunnen krijgen. Zeer mooi in beeld gebracht hoe ze daar een soort van spel van maken om toch maar zoveel mogelijk geld te kunnen krijgen op het einde van de dag. Als laatste beeld krijg je een prachtig contrast van die stad. Op de voorgrond de krottenwijken en nog geen kilometer verder de moderne 'rijke' stad.

Nu komen we dicht bij huis, met name zijn we in Napels. Daar gaat het eigenlijk over kinderen die zich op diefstal storten. Ze zitten op een plein, zien een zware auto en beslissen om die persoon te beroven. Dan komt er de vlucht en komt men terecht op een verlaten terrein waar ook een kermis staat. Bij één van die uitbaters verkopen ze de spullen die ze gestolen hebben. Krijgen er daar een hele duit geld voor en dan nog wat 'jetons' om gratis op de kermis te mogen.

Het voorlaatste is ook één van de meest ingewikkelde verhalen vond ik. Het gaat over een fotograaf die foto's maakte van kinderen in oorlogsgebieden. Die persoon zit op de rand van een zenuwinzinking en besluit om een wandeling te gaan maken. Plots zie je zijn 30 jaar jongere 'ik'. Daarin krijg je te zien in wat voor iets hij leefde, met name de tijd van de zware gevechten in Ierland door het IRA. Daar heeft hij zijn eerste contact gekregen met oorlog en blijft hem zelfs nu nog achtervolgen. Best wel een triest verhaal maar volgens mij voor veel mensen dagelijkse waarheid.

Het laatste filmpje gaat over twee meisjes in Japan of China, maar het land doet niet echt terzake. Het ene meisje is rijk en heeft alles wat ze maar wensen wil en op een dag gooit ze een pop gewoon uit het raam van de auto. Een zwerver vind die pop, net op dezelfde plaats als waar hij zoveel jaren eerder een baby heeft gevonden. Dit is het tweede meisje. Hij geeft de pop dan ook aan haar. Op een dag gaan ze naar de markt en daar wordt de oude man door een vrachtwagen dood gereden. Nu staat zij er volledig alleen voor. Ze gaat naar een man die nog andere kinderen in dienst heeft en moet daar bloemen verkopen. Op een bepaalde dag komen de beide kinderen in contact, zonder dat ze het echt beseffen. Maar het rijke meisje herkent haar pop en aanvaard de bloem van het andere meisje. Persoonlijk vond ik dit één van de mooiste verhalen die er tussen zat.

Dit is een film met een héél grote boodschap in. Een film die ons verteld dat we eindelijk eens verder moeten kijken dan onze neus lang is. Over te wereld hebben kinderen grote problemen, zelfs hier in ons eigen België maar wij weigeren dat gewoon te zien. Is het daarom ook dat deze film niet in de grote zalen wordt gespeeld? Want heb weeral gezien dat die over héél België maar in 3 kleinere zalen wordt gespeeld. Dit soort films zou een verplichting moeten zijn om te zien, misschien openen dan eindelijk al die leeghoofden hun ogen en beseffen ze dat ze het goed hebben en dat ze misschien eens iets kunnen doen voor die miljoenen kinderen die het verschrikkelijk moeilijk hebben. Maar dat zoals vele andere zaken een utopie blijven vrees ik. Maar als je de kans hebt om die film toch ooit te zien, moet je dat zeker doen. Het zal je ogen openen en je zal beseffen dat wij héél veel geluk hebben :)

13:04 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

mss een idee voor de paasvakantie :p

kzal je geloven :p
nu nog weten hoe je eruit ziet en ik zie je zo zitten :p

met je cursief stukje in het tekstje over aids ben ik het volledig mee eens. Ik vind het dom van mensen om zo iemand niet te helpen maar uit te sluiten. kheb er geen ervaring mee maar volgens mij is het al moeilijk genoeg zonder de tegenwerking van anderen. mensen helpen en accepteren is precies iets wat veel mensen nog moeten leren en dat zou iets moeten zijn dat je als kleuter al weet (vind ik toch)

soms denk ik dat ik het moeilijk heb maar ik besef dat er veel mensen (en zelfs jonger als mij) het veel moeilijker hebben en veel meer moeten doorstaan, tegenover dat lijkt het of dat van mij maar een stofje is dat je zo wegveegt en vergeten is :-)

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 03-03-07

sgoe dat je dan een dagje kan vrijmake :p

kvind het ook fijn en je hebt een interessante kijk op dingen :p ik kijk altijd uit naar je reactie :p
zoiets zal ik niet snel (om nooit niet te gebruiken) denken. ik weet hoe belangrijk het is om iemand te hebben waar je altijd naartoe kan dus als iemand zijn hart eens wil komen luchten bij mij zal ik dat niet afwijzen tenzij ik het op dat moment heel moeilijk heb :-)

ja dat stofje kwam ineens in mij op :p en voor mij heb je gelijk :p maar je zegt het zelf al, durven. dat is iets wat veel mensen tegenhoud maarja niets aan te doen :-)


Grtz Me (om wat afwisseling te hebben :p)

Gepost door: Mystery_Me | 03-03-07

graag gedaan en tis allemaal waar :p

leeghoofden... vind ik ook wel grappig klinken :p en dat je ze zo noemt heb ik al gemerkt in je postjes :p (niet negetief bedoeld ze :-) kvind het wel grappig :p)
sommige mensen een trap tegen hun kont geven, heb ik ook soms zin in :p of gewoon al eens zeggen wat ik denk maar de meeste mensen hiervan zijn 'volwassenen' (gwn mense die in de 30-40 jaar zijn, maar zich gedragen als pubers, daar kan ik me zo aan ergeren :p)

als je vind dat er teveel reacties per postje zijn, je mag altijd mailen ;p

Grtz Me

Gepost door: Mystery_Me | 03-03-07

Big Brother... pff een hopeloos programma :p

sgoed onthoud maar :p
fan van elkaars blog of de persoon die erachter zit, kan ook :p maar je blog is interessant, das een feit :p kvind dat ook fijn :p (en grappig maar dat zijn veel dingen tegenwoordig :p)

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 03-03-07

hehe, die vreugdedans had ik wille zien :p

Beide vind ik een goede optie en het is niet gelogen :-)
thx, de betekenis achter een liedje vinden is eigenlijk niet moeilijk. Je zoekt de songtekst op en je geeft je mening over enkele zinnen :p

Kzou zeggen jij ook een fijne zaterdagavond maar gezien dat concert zal dat wel lukken denk ik :p
Veel plezier straks

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 03-03-07

Hey,
Goedemorgen :p

waarom zou je dat niet kunnen? Ik kan het zelfs :p

Tof dat je avond fijn was. Die van mij was zoals de meeste zaterdagavonden, kheb op tv 2films gezien waarvan 1slechte en de andere had ik al eens gezien :p

10 voor 2, dan lag ik al een tijdje in men bed maarja had nix te doen :p

Grtz MM

Gepost door: Mystery_Me | 04-03-07

De commentaren zijn gesloten.