21-03-07

Bert Anciaux

Dit is dus onze minister van Cultuur. Jaja, u leest het goed CULTUUR en ik kan het ook niet goed geloven maar is blijkbaar wel zo. Je zou toch van zo'n persoon verwachten dat hij iets aan het cultuur aanbod doet hier in België maar echt gebeuren doet dat toch niet hoor. Oké, hij heeft geld gegeven voor verschillende projecten die op deze moment aan de gang zijn en waar ik geen kwaad woord zal over zeggen maar op tv blijft men daar toch mee achter. En dan vinden ze zoiets uit als Celebrity Shock..... En wie doet daar aan mee? Inderdaad onze minister van Cultuur...

Dat is echt om ziek van te worden. Als hij nu nog moest meewerken aan een programma dat echt voor Cultuur zorgt tot hier toe maar kun je dit Cultuur noemen? .. Wat gaat hij doen? Ohja, zich ritueel laten zuiveren in Mongolië.. Mensen toch, hij zou zijn tijd beter besteden aan goede zaken en niet aan zo'n belachelijk gedoe. Maarja, zal wel weer zo'n programma zijn waar ongeveer 500 000 leeghoofden zullen naar kijken en zolang die leeghoofden er zijn zal men ook zo'n programma's blijven ontwikkelen. Men zou beter al die programma's in één show stoppen. Big Brother All In. Ten eerste zit men dan al op zo'n derde rangs zender als Kanaal 2 en ten tweede zijn we van al dat soort programma's als de Pfaffs en dat Shock gedoe af.. 


 

16:45 Gepost door Bart in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

20-03-07

De Blauwe Lotus

Misschien doet deze titel onmiddelijk een belletje rinkelen aangezien het een titel van de populaire 'Kuifje' reeks is. Deze titel is verkocht voor een prijs van zo'n 6000 euro. Nu kun je denken waarom wilt iemand er nu zoveel geld voor geven. Om te beginnen was dit exemplaar de eerste kleurendruk van de blauwe lotus ofwel "Le Lotus Bleu" aangezien het een franstalig exemplaar was.

Wel grappig om te zien hoe dat er tegenwoordig een echte Kuifje en Hergé hype is. Voor de verzamelaars zijn het natuurlijk hoogdagen tegenwoordig aangezien men vanalles van hun aan het veilen is. Voor de gewone liefhebbers is het soms wel schrikken als je leest hoeveel er wel niet wordt voor betaald. Soms heb ik zo het gevoel, zou je niet beter je geld aan andere zaken spenderen? Maarja, dat is ieder zijn eigen ding hé.

15:54 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-03-07

Gedicht (2)

Vandaag terug een gedicht van Paul Eluard. Opnieuw een gedicht over de liefde, daar zit wel een reden achter die ik hier lekker niet ga vertellen ;p .. Hopelijk genieten jullie ervan :)

L'amoureuse

Elle est debout sur mes paupières
Et ses cheveux sont dans les miens,
Elle a la forme de mes mains,
Elle a la couleur de mes yeux,
Elle s'engloutit dans mon ombre
Comme une pierre sur le ciel.

Elle a toujours les yeux ouverts
Et ne me laisse pas dormir.
Ses rêves en pleine lumière
Font s'évaporer les soleils,
Me font rire, pleurer et rire,
Parler sans avoir rien à dire.

- entre 1914 et 1921 -

13:49 Gepost door Bart in Paul Eluard | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-03-07

Miles Davis

Volgens het Amerikaanse vakblad Variety zal er een biopic komen over het leven van Miles Davis. Op deze moment is er nog niet echt veel informatie beschikbaar over de film. We weten al wel dat Don Cheadle, Davis zal gaan spelen. Deze is bekend van o.a. Hotel Rwanda en zal binnekort ook te zien zijn in Ocean's 13. De film zal tevens ook geregiseerd worden door Cheadle. Het script zal geschreven worden door Stephen Rivele en Chris Wilkinson, deze hebben ook de biopic "Nixon" geschreven.

Is natuurlijk héél mooi om na een film over het leven van Ray Charles er ook eentje van Miles Davis zal komen. Hij is echt een Jazzicoon en ligt toch ook aan de basis van de verschillende Jazzstylen. Hopelijk wordt het een film waarin men goed zijn weergeeft ten opzichte van zijn liefde voor muziek. Dit heeft men perfect gedaan in de film "Ray" dus hopelijk kan men dat hier ook doen. Een ander iets is natuurlijk af en toe de authentieke muziek van Davis gebruiken. Dat zal de film alleen maar beter maken en voor de "fans" is dat ook leuk om af en toe de echte Davis te kunnen horen. Ik zie in ieder geval al uit naar deze film.

12:22 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-07

Chopin's piano

De piano van de poolse componist Frédéric Chopin is ruim 150 jaar na zijn dood teruggevonden. De piano die waar Chopin zeer gesteld op was, was na zijn dood in de vergetelheid geraakt en is men deze uit het oog verloren. Tot nu, het bleek dat een Engels verzamelaar het instrument voor zo'n 3000 euro had gekocht. Deze heeft hij dan ook tentoongesteld op een landhuis in Surrey. Hij staat daar tussen andere toetsinstrumenten maar iedereen kan het wel terug gaan bezichtigen.

Wel erg eigenlijk dat het instrument van één van de grootste componisten in de vergetelheid geraakt en men er pas terug iets over hoord als blijkt dat het in privébezit is. Gelukkig maar dat deze persoon het heeft tentoongesteld in dat landhuis want anders hadden we er nog steeds niet over gehoord. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat instrumenten van de grootmeesters bewaard blijven. Zodat we toch nog altijd eens naar het materiaal kunnen teruggrijpen :)

14:03 Gepost door Bart in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-03-07

Schadevergoeding voor werk in container

Een opslagbedrijf moet 260.000 euro schadevergoeding betalen voor het vernietigen van een kunstwerk van Turner Prize-winnaar Anish Kapoor.

Het werk, "Hole and Vessel II", raakte in een afvalcontainer tijdens renovaties bij het opslagbedrijf.

Eigenaar Schelps kocht het werk drie jaar geleden voor 15.000 euro. "Hole and Vessel II" lag in het opslagbedrijf te wachten op een opknapbeurt.

Kapoor betreurt het verlies. "Ik maakte in 1984 maar acht of negen kunstwerken. Het was in die zin een belangrijke creatie", reageert de beeldhouwer.

Kapoor is een van de vertegenwoordigers van de New British Sculpture, een stroming uit de jaren 80, gekenmerkt door kleurrijk en licht materiaalgebruik.

(bron: vrtnieuws.net)

Als ik dit lees vraag ik me soms toch af wat voor boeren er op deze aarde rondlopen. Dat men zoiets ook maar in een afvalcontainer kan gooien begrijp ik echt niet. Men moet toch gemerkt hebben dat dit een iets was wat moest gerestaureerd worden en niet zomaar door één of andere boerekinkel moet worden vernield. Het is nu zo en maar goed ook dat de maker een schadevergoeding krijgt alleen ligt die naar mijn mening veel te hoog. Vooral als je dit bedrag vergelijkt met wat het eigenlijk waard was drie jaar geleden. En mij ga je niet wijsmaken dat het plots zoveel meer waard is...

16:22 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-03-07

Boekenbeurs

Het is ondertussen al weer een tijd geleden dat deze plaatsvond maar gisteren zijn "cijfers" bekend gemaakt over wie dit nu bezoekt. Dit onderzoek werd gedaan door Plantijn hogeschool en kwam tot de conclusie dat het publiek vooral jong en vrouwelijk is.

Vooral het aantal vrouwen is vrij groot, zij vertegenwoordigen 2/3 van het aantal bezoekers. Verder blijkt dat 70% van de bezoekers jonger is dan 45, 85% al eerder is geweest en 70% hoger opgeleid is. Nogmaals blijkt dat mensen die graag lezen ook niet op een euro zien voor een extra boek. Zo'n 92% koopt minstens één boek op de boekenbeurs. En dan nog zo'n 80% van de mensen leest minstens één boek per maand en één op vier zelfs meerdere boeken per maand.

Ik ben ondertussen al een paar jaar een trouwe bezoeker van de boekenbeurs en kan toch niet ontkennen dat het publiek vrij 'jong' is. Al hangt dat ook van de moment af wanneer je er bent. Ik ben ook één van die mensen die op de boekenbeurs ook werkelijk een boek koopt. Bij mij zijn dat dan meestal een drie à vier boeken in één keer. Het aantal boeken dat ik per maand lees schommelt echt wel. De ene keer is dat er maar één en op andere momenten kunnen er dit een drietal zijn. Hangt natuurlijk af van de dikte en onderwerp van het boek. Bepaalde boeken lezen nu eenmaal wat tragen.

Wel mooi om te weten dat het publiek toch vrij jong is want dit geeft aan dat lezen toch 'populair' blijft. Als boekverslaafde is dat toch altijd leuk om te horen. Nu nog de jeugd terug wat vaker aan het lezen krijgen en het zou helemaal perfect zijn :)

14:49 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |