16-04-07

Les témoins

Ditmaal een Franse film van André Téchiné. Ik als liefhebber van de Franse cinéma moest deze film gezien hebben en zoals heel veel Franse films is dit weeral een meesterwerk.

De film verteld het verhaal van Manu die naar Parijs verhuisd om daar werk te zoeken. Hij trekt in bij zijn zus die volop bezig is om een operacarrière uit te bouwen en is daardoor niet echt blij met de komst van haar broer. Manu leert vrij snel een 50 jarige dokter kennen in het park. Het is zo'n park waar homosexuele samenkomen als het donker is. (Dit moest even vermeld worden zodat u al een goed idee krijgt van de film) Niet veel later ontstaan er bij de dokter oprechte gevoelens voor Manu en hij leert deze dan ook het "milieu" kennen.

Het is ook de dokter die Manu voorsteld aan Mehdi, een politieagent. Deze heeft een vriendin en kind en lijkt gelukkig. Maar dit is maar schijn aangezien er ook tussen hem en Manu gevoelens ontstaan met de (in films) onvermijdbare vrijpartijen. Dit lijdt natuurlijk tot bepaalde spanningen tussen iedereen. Kort erna gebeurt eigenlijk het onvermijdelijke, Manu krijgt Aids. Dat was toen nog een groot mysterie aangezien de film zich in de jaren 80 afspeeld. Mehdi krijgt natuurlijk bang dat hij de ziekte ook heeft maar later blijkt dit niet zo te zijn.

De dokter besluit om Manu in huis te nemen en hem daar te verzorgen tot zijn dood. Manu wordt terug gebracht naar het dorp waar hij geboren is en waar nog steeds zijn moeder woont. Het is daar dat de dokter ook nog een foto van hem zal meenemen als aandenken aan zijn enige grote "liefde".

Het is een prachtig verhaal dat zich dus in de jaren 80 afspeeld. Een moment waarop men nog maar weinig weet van AIDS en toch er al vrij durfde over praten in de maten dat het mogelijk was. Mooi gebracht en echt top acteer werk van iedereen. Een film die je zeker gezien moet hebben!

17:19 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.