30-04-07

Boodschap

Er bestaat een grote kans dat ik ofwel deze blog een ander thema ga bezorgen, uitbreiden of helemaal vernieuwen.

Dus gelieve even geduld te hebben en zal snel meer nieuws hebben.

19:13 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-04-07

Roger Waters

Doordat ik het een paar dagen heel druk had ben ik hier een paar dagen niet meer kunnen komen dus zal ik het vandaag of het concert van Roger Waters hebben.

Woensdag avond zat ik dus in het Antwerps Sportpaleis voor wat een groots concert zou moeten worden en dat is het uiteindelijk gelukkig ook geweest. Het prachtigste deel was natuurlijk toen Roger Waters en zijn band de "Dark Side of The Moon" album begonnen te spelen. Pink Floyd kwam toen toch even terug tot leven voor heel veel mensen rondom mij!

Het eerste deel was voornamelijk solowerk van Waters met hier en daar toch nog snel even een liedje van Pink Floyd. Het blijft toch nog steeds prachtig gitaar werk dat je dan ziet met de (nog steeds) prachtige stem van Waters. Alleen spijtig dat je hem soms niet al te duidelijk kon verstaan. Maar laten we daar geen probleem van maken.

Verder hadden ze een prachtig decor. Op het scherm werd steeds een verhaaltje verteld en of foto's getoond van de oud bandleden van Pink Floyd. Per nummer kwam er meestal wel iets anders. Toen Waters een nieuw lied zong verscheen er zelfs een stripverhaal op dat de tekst zo mee vertelde. Was wel mooi om te zien allemaal.

De mensen die er waren hebben net zoals mij het volledige concert zitten genieten en voor diegene die er niet waren, wel mensen jullie hebben een groots iets gemist!

13:18 Gepost door Bart in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-07

Gedicht (3)

L'heure exacte

A Valentine Hugo.

L'heure exacte marque la rage
Aux dents de singe
Vingt-quatre couchera de soleil
Sur un horizon ridicule
Vingt-quatre couchers de province
Aux joues exquises
Ont fini de délibérer

Et mille lieues de fuite à débrider
Rayon maigre innocent
Et la spirale de lanières qui s'écroule
Au seuil des plaies au seuil du baume

Mal funèbre mal d'encre
Caché par des doigts purs
La glaise de l'automne alourdit le feuillage
Le cheval arrivé ne dépassera pas
La corde pour se pendre
L'horloge enfarinée dit l'heure du départ
Mais elle est arrêtée.

- 1937 -

(Paul Eluard)


23:50 Gepost door Bart in Paul Eluard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-07

Willem Elsschot

Op 19 en 20 mei is het dan eindelijk zover. In dat weekend starten de Elsschot jaren. Dit zal 4 jaar duren en in die jaren krijgt Willem Elsschot veel aandacht. Het is ondertussen toch al bijna 125 jaar geleden dat deze heer in Antwerpen geboren werd. Dus ik vind het prachtig dat men nu eindelijk eens veel aandacht aan hem besteed.

Tijdens het Hemelvaartsweekend wordt een route uitgestippeld die langs plaatsen komt die belangrijk waren in Elsschots leven. Verder staan er nog concerten, hoorspelen en performances op het programma. Ik zou zeggen, als je een kans ziet om eens naar één van de vele gebeurtenissen te gaan moet je dat zeker doen. Het wordt een mooi iets dat ons aan één van onze grootste schrijvers herinnerd. Want al heeft hij niet overdreven veel geschreven, Elsschot zal toch steeds een groot schrijver blijven die veel heeft betekend voor de literaire wereld. Het loont zeker de moeite om eens een boek van hem te zoeken en dat te lezen. Je zal versteld staan!

15:44 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-07

"Meikever"

Het toch wel vrij bekende kunstwerk van Panamarenko is eindelijk gerestaureerd geraakt. Dit vind ik persoonlijk toch vrij goed nieuws aangezien het een werk is van één van onze beste kunstenaars. Wel vrij excentriek maar zijn we dat uiteindelijk niet allemaal een beetje?

Zondag 22 april zal het eindelijk terug te bekijken zijn in het SMAK waar het eerder gestolen werd. Het zal dan ook de rode draad zijn in het SMAK doorheen een reeks lezeningen en rondleidingen. Het kleine kunstwerk wordt geschat op een waarde van zo'n 250 000 euro. Gewoon om u een idee te geven van wat zoiets kleins toch veel geld kan waard zijn omdat het van een groot kunstenaar komt.

Dus als u de "Meikever" nog nooit van dichtbij hebt gezien kunt u dat eindelijk terug doen in Gent. Zeker daarover alleen al is het SMAK een bezoekje waard en verder zal u nog vele andere prachtige werken kunnen bewonderen!

18:15 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-07

Les témoins

Ditmaal een Franse film van André Téchiné. Ik als liefhebber van de Franse cinéma moest deze film gezien hebben en zoals heel veel Franse films is dit weeral een meesterwerk.

De film verteld het verhaal van Manu die naar Parijs verhuisd om daar werk te zoeken. Hij trekt in bij zijn zus die volop bezig is om een operacarrière uit te bouwen en is daardoor niet echt blij met de komst van haar broer. Manu leert vrij snel een 50 jarige dokter kennen in het park. Het is zo'n park waar homosexuele samenkomen als het donker is. (Dit moest even vermeld worden zodat u al een goed idee krijgt van de film) Niet veel later ontstaan er bij de dokter oprechte gevoelens voor Manu en hij leert deze dan ook het "milieu" kennen.

Het is ook de dokter die Manu voorsteld aan Mehdi, een politieagent. Deze heeft een vriendin en kind en lijkt gelukkig. Maar dit is maar schijn aangezien er ook tussen hem en Manu gevoelens ontstaan met de (in films) onvermijdbare vrijpartijen. Dit lijdt natuurlijk tot bepaalde spanningen tussen iedereen. Kort erna gebeurt eigenlijk het onvermijdelijke, Manu krijgt Aids. Dat was toen nog een groot mysterie aangezien de film zich in de jaren 80 afspeeld. Mehdi krijgt natuurlijk bang dat hij de ziekte ook heeft maar later blijkt dit niet zo te zijn.

De dokter besluit om Manu in huis te nemen en hem daar te verzorgen tot zijn dood. Manu wordt terug gebracht naar het dorp waar hij geboren is en waar nog steeds zijn moeder woont. Het is daar dat de dokter ook nog een foto van hem zal meenemen als aandenken aan zijn enige grote "liefde".

Het is een prachtig verhaal dat zich dus in de jaren 80 afspeeld. Een moment waarop men nog maar weinig weet van AIDS en toch er al vrij durfde over praten in de maten dat het mogelijk was. Mooi gebracht en echt top acteer werk van iedereen. Een film die je zeker gezien moet hebben!

17:19 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-04-07

Si le vent soulève les sables

Dit is een film van de Antwerpse Marion Hänsel die zich afspeeld in een Afrikaans land.

We volgen een familie die uit noodzaak hun dorp moeten verlaten omdat er geen water meer is. Heel het dorp vertrekt naar een bepaalde richting behalve twee families. Deze kiezen voor de gevaarlijke richting waar rebellen enzo zitten. Het is geen makkelijke tocht die ze ondernemen. Onderweg vervoegd nog iemand hun gezelschap maar deze man wordt door een soort "bescherm" leger vermoord na loze beloftes te hebben gekregen. Daarop beslissen de twee andere families te vluchten van die plaats waar wel water was.

Ondertussen is de vrouw van één van de families zwaar ziek aan het worden. Vermoed wordt dat ze aids heeft. Daarop wordt beslist dat de "gezonde" familie al maar moet verder trekken en de andere wel zullen volgen. Na een tijd komt deze familie op een punt waar ze worden tegen gehouden door rebellen en worden ze verplicht één zoon af te staan aan hun. Ze zullen hem nooit meer terug zien. Daar merkt men ook dat de andere familie letterlijk afgemaakt is en beseffen ze dat ze veel geluk hebben gehad.

De vrouw bezwijkt ondertussen ook aan de ziekte waardoor de man alleen verder moet met zijn dochter (die hij liever kwijt dat rijk is) en ze stranden ergens midden in de woestijn. Later worden ze wakker in een tentenkamp. Ze waren net op tijd gered door hulpverleners die voorbij de plek kwamen waar ze lagen. Daar vind men ook de andere dorpsgenoten terug.

Het is een prachtig verhaal die ons toch ook weer even op de harde feiten wijst. Wij hier in België mogen blij zijn dat we toch nog genoeg water hebben om van te drinken enzo terwijl men ginder met grote tekorten zit en men tien-tallen kilometers moet wandelen om een kleine bron te vinden die dan ook weer snel uitgeput zal zijn. Het is eigenlijk erg om te zien hoe goed wij het hier toch hebben en de mensen ginder elke dag opnieuw moeten vechten om in leven te kunnen blijven.

 

11:54 Gepost door Bart in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |