16-04-07

Les témoins

Ditmaal een Franse film van André Téchiné. Ik als liefhebber van de Franse cinéma moest deze film gezien hebben en zoals heel veel Franse films is dit weeral een meesterwerk.

De film verteld het verhaal van Manu die naar Parijs verhuisd om daar werk te zoeken. Hij trekt in bij zijn zus die volop bezig is om een operacarrière uit te bouwen en is daardoor niet echt blij met de komst van haar broer. Manu leert vrij snel een 50 jarige dokter kennen in het park. Het is zo'n park waar homosexuele samenkomen als het donker is. (Dit moest even vermeld worden zodat u al een goed idee krijgt van de film) Niet veel later ontstaan er bij de dokter oprechte gevoelens voor Manu en hij leert deze dan ook het "milieu" kennen.

Het is ook de dokter die Manu voorsteld aan Mehdi, een politieagent. Deze heeft een vriendin en kind en lijkt gelukkig. Maar dit is maar schijn aangezien er ook tussen hem en Manu gevoelens ontstaan met de (in films) onvermijdbare vrijpartijen. Dit lijdt natuurlijk tot bepaalde spanningen tussen iedereen. Kort erna gebeurt eigenlijk het onvermijdelijke, Manu krijgt Aids. Dat was toen nog een groot mysterie aangezien de film zich in de jaren 80 afspeeld. Mehdi krijgt natuurlijk bang dat hij de ziekte ook heeft maar later blijkt dit niet zo te zijn.

De dokter besluit om Manu in huis te nemen en hem daar te verzorgen tot zijn dood. Manu wordt terug gebracht naar het dorp waar hij geboren is en waar nog steeds zijn moeder woont. Het is daar dat de dokter ook nog een foto van hem zal meenemen als aandenken aan zijn enige grote "liefde".

Het is een prachtig verhaal dat zich dus in de jaren 80 afspeeld. Een moment waarop men nog maar weinig weet van AIDS en toch er al vrij durfde over praten in de maten dat het mogelijk was. Mooi gebracht en echt top acteer werk van iedereen. Een film die je zeker gezien moet hebben!

17:19 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-07

Miles Davis

Volgens het Amerikaanse vakblad Variety zal er een biopic komen over het leven van Miles Davis. Op deze moment is er nog niet echt veel informatie beschikbaar over de film. We weten al wel dat Don Cheadle, Davis zal gaan spelen. Deze is bekend van o.a. Hotel Rwanda en zal binnekort ook te zien zijn in Ocean's 13. De film zal tevens ook geregiseerd worden door Cheadle. Het script zal geschreven worden door Stephen Rivele en Chris Wilkinson, deze hebben ook de biopic "Nixon" geschreven.

Is natuurlijk héél mooi om na een film over het leven van Ray Charles er ook eentje van Miles Davis zal komen. Hij is echt een Jazzicoon en ligt toch ook aan de basis van de verschillende Jazzstylen. Hopelijk wordt het een film waarin men goed zijn weergeeft ten opzichte van zijn liefde voor muziek. Dit heeft men perfect gedaan in de film "Ray" dus hopelijk kan men dat hier ook doen. Een ander iets is natuurlijk af en toe de authentieke muziek van Davis gebruiken. Dat zal de film alleen maar beter maken en voor de "fans" is dat ook leuk om af en toe de echte Davis te kunnen horen. Ik zie in ieder geval al uit naar deze film.

12:22 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-03-07

After the wedding

Ofwel zoals hij oorspronkelijk in het Deens heet: 'Efter Brylluppet'. Dit is een film van Susanne Bier, weeral is ze er in geslaagd om een topfilm te maken. Zoals het een topfilm begaat speelt hier ook weer een topacteur in mee, met name Mads Mikkelsen, één van de grootste acteurs in Denemarken en Europa.

De film is een prachtig drama. Het verteld het verhaal van 'Jacob' die een soort van opvangtehuis voor kinderen heeft in India. Maar dit moet misschien sluiten wegens geld te kort. Er is wel een Deense geldschieter die veel geld wil betalen voor het project maar daar moet Jacob voor naar Denemarken terugkeren. Wat geen makkelijke beslissing voor hem is. Hij zal het -voor de kinderen- natuurlijk wel doen.

Eenmaal terug in Denemarken blijkt de geldschieter met zijn voeten te spelen maar deze nodigt Jacob wel uit op de bruiloft van zijn dochter. Daar komt al de eerste verassing doordat hij daar zijn ex-vriendin terug ziet (die ondertussen getrouwd is met de geldschieter). Tijdens het feest geeft de dochter een speech om haar ouders te bedanken dat ze hebben gezegt dat Jorgen (de geldschieter) niet haar echte vader is. Jacob weet natuurlijk onmiddelijk wie wel de vader is ..

Hij verplicht zijn ex-vriendin het 'hun' dochter te vertellen dat Jacob de vader is. Op die moment leert hij zijn dochter beter en beter kennen. Ondertussen heeft Jorgen ook voor zijn project gekozen maar wilt een paar zaken veranderen. Jacob moet in Denemarken blijven wonen en zal een fonds beheren samen met zijn dochter voor de kinderen in India. Eerst wilt hij dit niet maar dan verteld Jorgen dat hij niet lang meer te leven heeft en hij wilt dat Jacob voor zijn vrouw, dochter en twee zonen wilt zorgen. Omdat ze een vaderfiguur nodig hebben en zodat Jacob zijn dochter echt leert kennen.

Uiteindelijk beslist Jacob om het contract te tekenen en niet veel later laat Jorgen het leven. Jacob keert daarop nog één keer terug naar India om te kijken hoe ze ginder alles aan het veranderen zijn met het geld uit het fonds.

Dit is echt een zeer mooie film die zeker op de gevoelens van de kijker werkt. Er gebeuren veel drama's in die het leven van verschillende personen tegelijk veranderd. Is een verhaal dat ook weer zeer dicht bij waarheid komt voor verschillende mensen. Iedereen zal misschien er wel iets in herkennen dat ook in zijn leven is gebeurd ofzo. Met deze film bewijst Denemarken weer maar eens dat ze een topland zijn als het op film aankomt. Dit is zeker een aanrader om eens naar gaan te kijken!

12:32 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

07-03-07

Cinema Novo

Morgen is het weer zover, de start van Cinema Novo. Dit is een filmfestival in Brugge dat films brengt uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Naar mijn mening natuurlijk één van de mooiste filmfestivals die er zijn. Er worden zo'n 65 films vertoond en stuk voor stuk zijn dit prachtwerken. Voor mij is het alleen spijtig dat het in Brugge te doen is dus kan er spijtig genoeg niet naartoe gaan. Dus moet ik maar hopen dat er af en toe zo eens een film tot in een kleinere filmzaal geraakt.

Is wel een prachtig festival omdat dit één van de weinige festivals is waar films uit die delen van de wereld een kans krijgen om in de belangstelling te komen. Uit ervaring weet ik dat de mensen daar ook prachtige films maken. Maar hier komen we terug op het probleem dat ik al eens heb aangekaart in een vorig tekstje dat de meesten mensen leeghoofden zijn en het niet aandurven om voor zo'n film naar de bioscoop te gaan. Dusdanig ga ik het er niet meer over hebben.

Natuurlijk hoop ik dat er een paar films goed in de belangstelling komen waardoor er een kleinere filmzaal deze misschien nog eens zal vertonen. Tot die moment zal ik het nog steeds doen met de Europese film. Waarin deze week ook weer een prachtige film in première is gegaan maar daar later meer over :)

De mensen die wel de kans hebben om naar Cinema Novo te gaan in Brugge moeten dat zeker eens doen en je zal beseffen wat een prachtige films dat wel niet zijn die voortkomen uit de 'wereldcinema'. Spijtig dat ik er dit jaar geen tijd voor kan vrijmaken maar zal het zeker volgen via internet en misschien later nog wel eens op terugkomen.

14:28 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

03-03-07

All the Invisible Children

Dit is een film die het verhaal verteld van verschillende kinderen. Eigenlijk zijn het zeven kortfilms met elk hun eigen karakter maar samen vormen zij een universeel pleidooi voor de rechten van het kind.

De zeven films zijn stuk voor stuk door topregisseurs gemaakt. Wie hebben er allemaal aan meegewerkt: Ridley Scott, Jordan Scott, Spike Lee, Mehdi Charef, Emir Kusturica, Katia Lund en Stefano Veneruso. Het is een film die gemaakt werd in samenwerking met Italië en Frankrijk. Dankzij de subsidies van dat soort landen blijft een film als dit kans maken om gemaakt te worden. Dan zal ik het nu even kort over de zeven films hebben..

Het begint met kindsoldaten in Afrika. Een jongen van amper zo'n 12 jaar oud dat met een zwaar geweer rondloopt en mensen doodschiet. Op een bepaald moment beslist hun leider om twee gebouwen te gaan opblazen in het dorp waar ze door 'uitgestoten' zijn. De jongen moet naar de lokale school gaan en daar een bom neerleggen. Maar eenmaal daar ziet hij allemaal wat hij moest missen en legt hij uiteindelijk zijn hoofd op de bom. Namelijk op de knop die de ontstekking veroorzaakt...

Dan gaan we naar een soort van jeugddeliquenten gevangenis in het Oost-blok. We volgen daar een jongen die binnen een paar dagen eindelijk zal vrijkomen. Eenmaal vrijgekomen moet hij van zijn vader onmiddelijk terug beginnen stelen. Met name geld uit een auto maar de eigenaar ziet dit en zet de achtervolging in. Op het moment dat de jongen niet meer verder kan gebruikt hij een hooivork om over een muur te springen. En wat bevind zich achter die muur, ja opnieuw die jeugdgevangenis. Hij besluit om toch maar daar te blijven.

 Nu komt één van de meest aangrijpende stukken vind ik persoonlijk. Een jong meisje dat twee verslaafde ouders heeft die dan ook nog eens AIDS hebben. Kans is zeer groot dat ze dat zelf ook heeft. Daar wordt ze op school dan ook zwaar mee gepest. Ze wordt geslagen en krijgt elke dag opnieuw verwijten naar het hoofd. Op een bepaald moment komt een moeder naar school en begint tegen de directie te roepen dat het niet kan op zo'n kind op een school te hebben. Het meisje beslist op het einde om naar een praatgroep te gaan voor kinderen die iets met AIDS te maken hebben. Persoonlijk vind ik het schandalig dat mensen zo reageren tegen een kind die mogelijk een dodelijke ziekte heeft. Ik vind het allemaal kleingeestig, mensen zouden elkaar beter helpen in dat soort situaties en niet de makkelijke oplossing zoeken, met name er van weg lopen.

Nu komen we in Brasilië terecht. Twee kinderen die blikjes zoeken, en karton en koper etc om geld te kunnen krijgen. Zeer mooi in beeld gebracht hoe ze daar een soort van spel van maken om toch maar zoveel mogelijk geld te kunnen krijgen op het einde van de dag. Als laatste beeld krijg je een prachtig contrast van die stad. Op de voorgrond de krottenwijken en nog geen kilometer verder de moderne 'rijke' stad.

Nu komen we dicht bij huis, met name zijn we in Napels. Daar gaat het eigenlijk over kinderen die zich op diefstal storten. Ze zitten op een plein, zien een zware auto en beslissen om die persoon te beroven. Dan komt er de vlucht en komt men terecht op een verlaten terrein waar ook een kermis staat. Bij één van die uitbaters verkopen ze de spullen die ze gestolen hebben. Krijgen er daar een hele duit geld voor en dan nog wat 'jetons' om gratis op de kermis te mogen.

Het voorlaatste is ook één van de meest ingewikkelde verhalen vond ik. Het gaat over een fotograaf die foto's maakte van kinderen in oorlogsgebieden. Die persoon zit op de rand van een zenuwinzinking en besluit om een wandeling te gaan maken. Plots zie je zijn 30 jaar jongere 'ik'. Daarin krijg je te zien in wat voor iets hij leefde, met name de tijd van de zware gevechten in Ierland door het IRA. Daar heeft hij zijn eerste contact gekregen met oorlog en blijft hem zelfs nu nog achtervolgen. Best wel een triest verhaal maar volgens mij voor veel mensen dagelijkse waarheid.

Het laatste filmpje gaat over twee meisjes in Japan of China, maar het land doet niet echt terzake. Het ene meisje is rijk en heeft alles wat ze maar wensen wil en op een dag gooit ze een pop gewoon uit het raam van de auto. Een zwerver vind die pop, net op dezelfde plaats als waar hij zoveel jaren eerder een baby heeft gevonden. Dit is het tweede meisje. Hij geeft de pop dan ook aan haar. Op een dag gaan ze naar de markt en daar wordt de oude man door een vrachtwagen dood gereden. Nu staat zij er volledig alleen voor. Ze gaat naar een man die nog andere kinderen in dienst heeft en moet daar bloemen verkopen. Op een bepaalde dag komen de beide kinderen in contact, zonder dat ze het echt beseffen. Maar het rijke meisje herkent haar pop en aanvaard de bloem van het andere meisje. Persoonlijk vond ik dit één van de mooiste verhalen die er tussen zat.

Dit is een film met een héél grote boodschap in. Een film die ons verteld dat we eindelijk eens verder moeten kijken dan onze neus lang is. Over te wereld hebben kinderen grote problemen, zelfs hier in ons eigen België maar wij weigeren dat gewoon te zien. Is het daarom ook dat deze film niet in de grote zalen wordt gespeeld? Want heb weeral gezien dat die over héél België maar in 3 kleinere zalen wordt gespeeld. Dit soort films zou een verplichting moeten zijn om te zien, misschien openen dan eindelijk al die leeghoofden hun ogen en beseffen ze dat ze het goed hebben en dat ze misschien eens iets kunnen doen voor die miljoenen kinderen die het verschrikkelijk moeilijk hebben. Maar dat zoals vele andere zaken een utopie blijven vrees ik. Maar als je de kans hebt om die film toch ooit te zien, moet je dat zeker doen. Het zal je ogen openen en je zal beseffen dat wij héél veel geluk hebben :)

13:04 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

02-03-07

Ongelofelijk

De Duitse film 'Das Leben der Anderen' (zie post 26/2) zou nu al een Engelse remake gaan krijgen. Regisseurs Anthony Minghella en Sydney Pollack, en ex-Miramax-bazen Bob en Harvey Weinstein zouden hiervoor instaan. Dit zou gebeuren volgens het vakblad 'Variety' maar er ligt nog niets vast. Ze zijn wel hard aan het werken om het project van de grond te krijgen. De reden voor deze remake? Pollack zei: "We zouden graag zien dat de film meer mensen bereikt".

Dat is dus in mijn ogen volledige bullshit (sorry voor het woord). Het is in het Duits een prachtige film dus waarom zou het nodig zijn dat men er een Engelstalige versie van gaat maken? Zet er dan gewoon verdomde ondertitels onder en het taal probleem is ook opgelost. Het wordt eens tijd dat de mensen niet zo bekrompen doen en eindelijk eens open staan voor nieuwe dingen. Het is niet omdat het geen Engelstalige film is of niet uit Hollywood komt dat hij niet goed is.

Persoonlijk heb ik de laatste maanden 90% europese films gezien en dan een héél klein deeltje films uit hollywood. Mijn conclusie is dat ik de films uit Europa stukken beter vond dan die hollywood productie. In Europa weten ze tenminste goede films te maken met WEINIG geld. Hier hebben ze geen honderden miljoenen nodig om kwaliteit te leveren. Laat anderstalige films gewoon zoals ze zijn en geef gewoon de bevolking een trap tegen hun kont. Al de bekrompen mensen op deze aardbol en dat zijn er ongeloofelijk veel moeten maar eens een knop in hun leeg hoofd omdraaien en naar zo'n film durven gaan.

Elke keer als de jaarlijkse cijfers bekend worden gemaakt en men vermeld dat de Europese films "weinig" volk trekken is niet omdat ze niet goed zijn maar omdat jullie leeghoofden gewoon bang zijn om naar zo'n film te gaan. Nee, het moet actie zijn, er moet een brad pitt of angelina jolie in een film rondlopen en dat vind ik echt zielig. In België alleen al loopt er meer talent rond dan in heel hollywood te samen maar niemand van jullie kent die omdat jullie de moeite niet doen om ze te ontdekken.

Heb de laatste tijd al veel Franse films gezien waar de hoofdacteurs uit België komen en dat wilt toch al wel wat zeggen. Want in mijn ogen in de Franse cinéma nog altijd de beste ter wereld. De mooiste films zijn nog altijd in het Frans maarja, het is een taal dat velen afschrikt. Engels, Engels en nog eens Engels moet het tegenwoordig zijn en dat is jammer... Dus blijven jullie maar bij jullie flutfilms, jullie verliezen een groot stuk cultuur, ik niet dus dat is al niet mijn probleem.

Als iemand hier zich aangevallen door voelt, sorry maar daar excuseer ik me totaal niet voor. Heb hier mijn mening gegeven over jullie soort mensen en als je daar niet mee om kunt gaan is dat zeer zielig :)

Met vriendelijke groeten,

De Schrijver.

14:53 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

26-02-07

Das Leben der Anderen

Een Duitse film die net nu de Oscar voor beste niet-Engelstalige film heeft gewonnen. Een film die ik enkele weken geleden al heb gezien en toen ook iets heb over geschreven maar wegens omstandigheden is blijven liggen. Dus dat maak ik nu maar goed..

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het nog Oost- en West-Duitsland was. Toen de befaamde muur er nog in zijn geheel stond. Het verhaal gaat over het afluisteren van een bekende schrijver die ook succes heeft in het Westen. De minister van cultuur geeft de opdracht om hem af te luisteren. Het blijkt dat de minister een soort van affaire heeft met de schrijver zijn vrouw. Waarom een soort affaire? Wel, het is eigenlijk hij die bevredigt wil worden en dwingt hij eigenlijk die vrouw ertoe. Dit levert een paar keer een huil scène op van deze vrouw en ook op een moment dat ze niet beseft dat ze met de 'afluisteraar' aan het praten is.

In het begin wordt de schrijver 24u op 24 afgeluisterd. Tot op de moment dat de 'hoofdluisteraar' vind dat, dat niet meer nodig is. Hij krijgt een soort medelijden met de schrijver en realiseert dat er een vuil spel wordt gespeeld. Hij beseft dat ze de schrijver er proberen in te luizen. Wat gedeeltelijk waar is maar anderzijds ook weer niet omdat hij een paar "gevaarlijke" teksten heeft geschreven.

Dit doen ze door zijn vrouw te arresteren en ze te dwingen om te vertellen waar de schrijver zijn 'speciale' schrijfmachine verstopt. Om haarzelf (en voor haar medicijnen te blijven krijgen) te beschermen zegt ze dat dan ook en wordt ze weer vrijgelaten. Enkele uren later valt de geheime dienst bij hun binnen voor een huiszoeking. Maar tot verbazing van iedereen (zelfs van de schrijver) vinden ze deze schrijfmachine niet.

Op die moment gaat de vrouw lopen en stopt ze buiten op de stoep. Daar blijft ze staan tot er een vrachtwagen aankomt. Hier springt ze voor en is opslag dood. Dit betekend ook het einde van de opdracht tegen de schrijver. De "afluisteraar" wordt gedegradeerd tot brievensorteerder. Dit zal hij doen tot de val van de muur.

Hier heb ik echt enkel de grote lijnen van het verhaal weergegeven. Het is onmogelijk om al de heel mooie details te vertellen want dan zal u als lezer alleen maar hopeloos verward geraken. Het is een prachtig Duits drama dat dan ook zijn waardering heeft gekregen op de Oscar uitreiking. Een film die je niet ongeroerd laat. A story you have to witness :) .. En dit is ook een film die zelfs door de grote filmhuizen lang wordt gedraaid en zelfs nu nog te zien is. Dus als je een Oscar winnende film wilt zien, dit is je kans! ;)

14:51 Gepost door Bart in Film | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |