17-04-07

"Meikever"

Het toch wel vrij bekende kunstwerk van Panamarenko is eindelijk gerestaureerd geraakt. Dit vind ik persoonlijk toch vrij goed nieuws aangezien het een werk is van één van onze beste kunstenaars. Wel vrij excentriek maar zijn we dat uiteindelijk niet allemaal een beetje?

Zondag 22 april zal het eindelijk terug te bekijken zijn in het SMAK waar het eerder gestolen werd. Het zal dan ook de rode draad zijn in het SMAK doorheen een reeks lezeningen en rondleidingen. Het kleine kunstwerk wordt geschat op een waarde van zo'n 250 000 euro. Gewoon om u een idee te geven van wat zoiets kleins toch veel geld kan waard zijn omdat het van een groot kunstenaar komt.

Dus als u de "Meikever" nog nooit van dichtbij hebt gezien kunt u dat eindelijk terug doen in Gent. Zeker daarover alleen al is het SMAK een bezoekje waard en verder zal u nog vele andere prachtige werken kunnen bewonderen!

18:15 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-07

Schadevergoeding voor werk in container

Een opslagbedrijf moet 260.000 euro schadevergoeding betalen voor het vernietigen van een kunstwerk van Turner Prize-winnaar Anish Kapoor.

Het werk, "Hole and Vessel II", raakte in een afvalcontainer tijdens renovaties bij het opslagbedrijf.

Eigenaar Schelps kocht het werk drie jaar geleden voor 15.000 euro. "Hole and Vessel II" lag in het opslagbedrijf te wachten op een opknapbeurt.

Kapoor betreurt het verlies. "Ik maakte in 1984 maar acht of negen kunstwerken. Het was in die zin een belangrijke creatie", reageert de beeldhouwer.

Kapoor is een van de vertegenwoordigers van de New British Sculpture, een stroming uit de jaren 80, gekenmerkt door kleurrijk en licht materiaalgebruik.

(bron: vrtnieuws.net)

Als ik dit lees vraag ik me soms toch af wat voor boeren er op deze aarde rondlopen. Dat men zoiets ook maar in een afvalcontainer kan gooien begrijp ik echt niet. Men moet toch gemerkt hebben dat dit een iets was wat moest gerestaureerd worden en niet zomaar door één of andere boerekinkel moet worden vernield. Het is nu zo en maar goed ook dat de maker een schadevergoeding krijgt alleen ligt die naar mijn mening veel te hoog. Vooral als je dit bedrag vergelijkt met wat het eigenlijk waard was drie jaar geleden. En mij ga je niet wijsmaken dat het plots zoveel meer waard is...

16:22 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-03-07

Fotografie

Misschien is dit wel één van de mooiste kuntvormen. Een schilderij kan héél mooi zijn, een beeldhouwerk ook alsook muziek. Maar deze kunnen de zaken niet weergeven zoals een doodgewone foto dat kan. Een enkele foto kan soms meer zeggen dan wij allemaal te samen. Al is het een foto van een vervallen gebouw, een hongerlijdend kind of een droomachtige foto van een ondergaande zon ofzo, elk van deze foto's heeft een mooi verhaal. Een verhaal dat de maker ervan al dan niet bewust wil vertellen.

Foto's laten ons veel meer van de wereld zien dan we ooit zullen zien, hier kan de tv zelfs niet aan tippen. Elke foto met zijn eigen verhaal, mooi of triestig, het doet ons allemaal wel iets. Een mens neemt foto's om er later naar kunnen terug te kijken maar ook om op te scheppen bij andere mensen. We willen laten zien waar we geweest zijn of dat we een fotografietalent hebben. Willen of niet, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

Als je een schilderij of een foto tegen de muur hebt hangen en je kijkt ernaar dan is voor mij de foto altijd het mooiste van de twee. Gewoon omdat die veel meer zegt!

12:24 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-03-07

Kunst en antiek ...

blijft iets voor de rijke mensen. Om u een ideetje te geven. Vandaag is de Europese antiek en kunstbeurs Tefaf geopend. Dit is één van de belangrijkste beursen ter wereld. Hier worden werken tentoongesteld van o.a. Renoir, Brueghel, Bacon... Vorig jaar lokte deze beurs zo'n 84 000 bezoekers en werd er voor zo'n 500 miljoen euro verkocht. Daardoor kost een ticket dit jaar maar liefst 55 euro !! Dit hebben ze gedaan omdat ze vonden dat de populariteit de 'goede' naam van de beurs bedreigde.

Maar als je van plan bent daar iets te kopen moet je wel zorgen dat je iemand bent met een paar miljoen euro teveel. Het is niet voor mensen zoals wij. Om je een idee te geven wat men vraagt voor "Tussen de rozen" van Renoir ... gaat u even zitten ... zo'n 34,2 miljoen euro. Verder worden er heel veel zaken tentoongesteld van grootmeesters zoals Rembrandt die dan niet te koop zijn. Ze hangen er enkel zodat de "dikke nekken" die de inkom betaalt hebben deze is even kunnen zien.

Het zijn dit soort expo's dat weer maar eens bewijzen dat kunst echt niet voor de gewone mens is. We mogen blij zijn dat de musea nog niet zoveel inkom vragen want anders hadden we het helemaal niet meer kunnen bekijken. Hopelijk worden er een paar kunstwerken verkocht aan musea zodat wij er misschien later ook nog van kunnen meegenieten.

10:53 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-03-07

Absurd

Vandaag heb ik het opnieuw over kunst. Gisteren nog zei ik dat men meer zaken moest tentoonstellen enzo zodat een breder publiek er kan van genieten. Vandaag zal ik het even hebben over de bouw van een nieuw museum. Natuurlijk héél goed nieuws dat men er een nieuw gaat bouwen in Abu Dhabi, wat volgens mij nog een vrij lege zone is op dat gebied. Maar het zijn weeral al de geldsommen die me doen walgelen eigenlijk.

Ze hebben een akkoord gesloten met de Franse minister van Cultuur om tegen 2012 een 'Louvre' daar te hebben. In totaal hebben de emiraten zo'n 1 miljard euro op tafel gelegd. Alleen al voor de naam 'Louvre' te mogen gebruiken betalen ze zo'n 400 miljoen euro. Ik vind zoiets echt schandalig, waarom moet alles tegenwoordig zoveel geld kosten? Bij alle soorten Cultuur begint dit erger en erger te worden en ik vind dat jammer.

Wat gaat daar nu worden tentoongesteld? Vier keer per jaar gaan ze daar een collectie tonen uit Franse musea. Het zal hierbij hoofdzakelijk gaan over westerse kunst. Maar dit zal niet het enige project zijn dat er daar gaat gebeuren. Bedoeling is om er een volledige nieuwe Culturele wijk te bouwen. Met vier musea en een kunstencentrum. Het Guggenheim museum gaat er ook sowieso een vestiging openen en eerlijk gezegt wil ik zelfs niet weten hoeveel ze daarvoor hebben moeten betalen.

Want al het geld dat ze er aan uit geven voor die musea, zal uiteindelijk maar door een klein beperkt publiek worden gebruikt. Wie gaat en kan er nu in godsnaam naar ginder gaan en dan nog eens zoiets bezoeken? Voor die paar mensen die er echt wonen en dan natuurlijk al die dikke nekken met hun miljoenen en miljarden op hun bankrekening. Dus wat kunnen we concluderen, het wordt weer niet iets voor de gewone mens en dat is toch weeral jammer. Tenzij wij als gewonen mens een paar tienduizend euro teveel hebben, want hotels ginder zijn toch ook niet echt goedkoop. Laten we maar allen hopen dat we ooit de jackpot van Euromillions ofzo winnen en we kunnen er eens naartoe gaan :)

17:12 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

05-03-07

"Russian schoolroom"

Dit is een bekend schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Norman Rockwell. Tot op de dag van vandaag nog steeds in het bezit van de al even bekende Steven Spielberg. Maar wat is nu kort geleden gebleken, dat dit schilderij zo'n 30 jaar geleden werd gestolen. Natuurlijk heeft Spielberg het uit goedertrouw gekocht ;-) .. Tot het onderzoek is afgerond mag hij het schilderij houden.

Het wordt eens tijd dat al de grote kunstwerken in kaart worden gebracht. Zodat men deze kan proberen over te kopen of op zijn minst voor een bepaalde periode kan huren zodat het grote publiek er ook kan van genieten. Want dit gebeurd nog veel te weinig. Bepaalde kunstwerken zijn nog steeds in privébezit en zullen dat nog héél lang blijven maar daardoor mist het publiek wel een mooi iets.

In Antwerpen is sinds kort een mooie tentoonstelling bezig over de beroemde tweeluiken. Ze komen van over heel de werel, zowel vanuit musea als uit privécollecties. Ik vind dat dit vaker zou mogelijk moeten zijn. Maar natuurlijk komt men dan af met het afgezaagde deuntje, "het is verschrikkelijk duur". Dus moeten wij maar hopen dat bepaalde kunstwerken nog een tijd in de musea blijven zodat wij ze kunnen bewonderen. En natuurlijk hopen dat de musea blijven bestaan want als je soms hoort hoeveel kosten ze elk jaar hebben, je zou voor minder achterover vallen.

Ondertussen zullen we het maar doen met de kunstwerken die ter beschikking zijn en hopen dat er af en toe nog eens een 'gestolen' kunstwerk boven water komt zodat het misschien bij een veel breder publiek bekend geraakt :)

15:35 Gepost door Bart in Kunst | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |