20-04-07

Willem Elsschot

Op 19 en 20 mei is het dan eindelijk zover. In dat weekend starten de Elsschot jaren. Dit zal 4 jaar duren en in die jaren krijgt Willem Elsschot veel aandacht. Het is ondertussen toch al bijna 125 jaar geleden dat deze heer in Antwerpen geboren werd. Dus ik vind het prachtig dat men nu eindelijk eens veel aandacht aan hem besteed.

Tijdens het Hemelvaartsweekend wordt een route uitgestippeld die langs plaatsen komt die belangrijk waren in Elsschots leven. Verder staan er nog concerten, hoorspelen en performances op het programma. Ik zou zeggen, als je een kans ziet om eens naar één van de vele gebeurtenissen te gaan moet je dat zeker doen. Het wordt een mooi iets dat ons aan één van onze grootste schrijvers herinnerd. Want al heeft hij niet overdreven veel geschreven, Elsschot zal toch steeds een groot schrijver blijven die veel heeft betekend voor de literaire wereld. Het loont zeker de moeite om eens een boek van hem te zoeken en dat te lezen. Je zal versteld staan!

15:44 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-03-07

De Blauwe Lotus

Misschien doet deze titel onmiddelijk een belletje rinkelen aangezien het een titel van de populaire 'Kuifje' reeks is. Deze titel is verkocht voor een prijs van zo'n 6000 euro. Nu kun je denken waarom wilt iemand er nu zoveel geld voor geven. Om te beginnen was dit exemplaar de eerste kleurendruk van de blauwe lotus ofwel "Le Lotus Bleu" aangezien het een franstalig exemplaar was.

Wel grappig om te zien hoe dat er tegenwoordig een echte Kuifje en Hergé hype is. Voor de verzamelaars zijn het natuurlijk hoogdagen tegenwoordig aangezien men vanalles van hun aan het veilen is. Voor de gewone liefhebbers is het soms wel schrikken als je leest hoeveel er wel niet wordt voor betaald. Soms heb ik zo het gevoel, zou je niet beter je geld aan andere zaken spenderen? Maarja, dat is ieder zijn eigen ding hé.

15:54 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-03-07

Boekenbeurs

Het is ondertussen al weer een tijd geleden dat deze plaatsvond maar gisteren zijn "cijfers" bekend gemaakt over wie dit nu bezoekt. Dit onderzoek werd gedaan door Plantijn hogeschool en kwam tot de conclusie dat het publiek vooral jong en vrouwelijk is.

Vooral het aantal vrouwen is vrij groot, zij vertegenwoordigen 2/3 van het aantal bezoekers. Verder blijkt dat 70% van de bezoekers jonger is dan 45, 85% al eerder is geweest en 70% hoger opgeleid is. Nogmaals blijkt dat mensen die graag lezen ook niet op een euro zien voor een extra boek. Zo'n 92% koopt minstens één boek op de boekenbeurs. En dan nog zo'n 80% van de mensen leest minstens één boek per maand en één op vier zelfs meerdere boeken per maand.

Ik ben ondertussen al een paar jaar een trouwe bezoeker van de boekenbeurs en kan toch niet ontkennen dat het publiek vrij 'jong' is. Al hangt dat ook van de moment af wanneer je er bent. Ik ben ook één van die mensen die op de boekenbeurs ook werkelijk een boek koopt. Bij mij zijn dat dan meestal een drie à vier boeken in één keer. Het aantal boeken dat ik per maand lees schommelt echt wel. De ene keer is dat er maar één en op andere momenten kunnen er dit een drietal zijn. Hangt natuurlijk af van de dikte en onderwerp van het boek. Bepaalde boeken lezen nu eenmaal wat tragen.

Wel mooi om te weten dat het publiek toch vrij jong is want dit geeft aan dat lezen toch 'populair' blijft. Als boekverslaafde is dat toch altijd leuk om te horen. Nu nog de jeugd terug wat vaker aan het lezen krijgen en het zou helemaal perfect zijn :)

14:49 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-07

Until I find you

Dit is één van de mooiste verhalen die ik tot nu toe heb gelezen. Het is een boek dat voor veel mensen grotendeels met hun leven zal overeen komen. Het is geschreven door John Irving, een ondertussen gevierd Amerikaans schrijver. Hij is in 1978 doorgebroken met het boek 'The World according to Garp'. Maar om nu terug te keren naar 'Until I find you'...

Het is een verhaal dat gaat over de zoektocht van een jongen naar zijn vader. In het begin doet hij dit met zijn moeder. Zo komen ze in verschillende Europese steden terecht zoals Kopenhagen, Oslo, Amsterdam.. Sinds zijn vader orgelspeler is blijkt het niet makkelijk te zijn om hem te volgen. Volgens zijn moeder is het het beste dat ze altijd eerst de tattoeshops bezoeken. Dit omdat zijn vader overal tattoes laat zetten. Maar dat blijkt niet de enige plek te zijn waar men zijn vader kende. Blijkbaar was hij ook een zeer bekend iemand bij de prostituees van die steden. Maar zijn moeder zal nooit uitleggen wat een prostituee van beroep is. Zij zegt altijd dat het een persoon is die luistert naar mensen en hun problemen oplost ;)

Na een tijd beslist de moeder dat het genoeg is en gaan ze in Canada wonen. Daar gaat de jongen naar school en begint de moeder haar eigen tattoeshop. De jongen blijkt een groot acteertalent te zijn en speelt dan ook in bijna al de schoolvoorstellingen mee. Als hij al zijn schooljaren doorlopen heeft beslist hij om acteur te worden in het grote 'Hollywood'. Na een aantal flops komt er dan toch eindelijk de grote doorbraak op het grote doek. Hij wordt een gevierd acteur maar beleeft daardoor toch ook zijn dieptepunten. Hij begint vanaf dan meer en meer op zijn vader te gelijken. Vooral op het gebied van de prostituees dan. Op een bepaald moment wordt hij zelfs beschuldigd van sex met een minderjarige. Maar hij zal niet aan populariteit verliezen. Ondertussen blijft hij proberen van zijn moeder te weten te komen waar zijn vader is.

Na nog veel jaren later, ondertussen in zijn moeder al overleden, begint hij terug met een zoektocht naar zijn vader. Hierin komt hij te weten dat zijn moeder hem veel heeft voorgelogen. Zoals dat ze niet naar zijn vader aan het zoeken waren maar er elke keer van gingen lopen. Hij heeft zelfs een paar keer zijn vader ontmoet zonder dat hij het wist omdat zijn moeder altijd tussen beide kwam.

Uiteindelijk zal zijn zoektocht resultaat opleveren en zal hij zijn vader ontmoeten. Die zit ondertussen al in een soort van home en het gaat dan ook niet echt goed met hem. Hij beleeft er nog een paar mooie momenten mee maar verder ook niet echt veel meer. Dankzij zijn zoektocht ontdekt hij ook dat hij nog een zus heeft en het is eigenlijk zij die hem uiteindelijk in contact heeft gebracht met zijn vader.

Dit was echt een prachtig verhaal dat gaat over de zoektocht naar een ouder. Het blijkt dat er verschrikkelijk veel obstakels op zijn weg liggen maar zal uiteindelijk nooit opgeven. Hij doet verschillende ontdekkingen die zijn leven voor eeuwig hebben veranderd. Een deel ervan in de positieve zin van het woord. Hij heeft veel mensen leren kennen en dankzij hun zijn familie weten terug te vinden.

Laat dit een goed verhaal zijn voor velen van ons. Als je iemand kwijt bent in u leven en wilt die echt terugvinden dan moet je dat ook doen en vooral nooit opgeven. Hoe moeilijk het ook kan zijn op veel momenten toch proberen blijven door te gaan omdat het resultaat uiteindelijk alleen maar beter kan worden. Je zal altijd nieuwe zaken ontdekken die je anders nooit zou weten. Bepaalde zaken had je veelkans nooit willen weten maar ze helpen je wel vooruit bij je eigen leven!

18:03 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-02-07

William S.

Om te beginnen is dit een prachtige misdaadroman van Anthony Horowitz. In dit boek weeft hij een kunstzinnig net rond het leven van een historische figuur die zijn stempel drukte op het literaire leven van het afgelopen millennium. Probeer je Shakespeare voor te stellen op het einde van de 20ste eeuw. Wat zou er dan van hem geworden zijn? .. Dit brengt mij naar het punt waar ik het ging over hebben: William Shakespeare

Hij is een man die prachtige werken heeft geschreven en sinds kort heb ik eindelijk het verzameld werk van hem. Heb een boek gevonden dat nog in het mooie oude Engels is geschreven en gedrukt in 1978. Ondertussen ben ik er al volop in aan het lezen. Voorlopig nog bezig met 'The Tempest'. Misschien wel één van zijn minder bekende werken. Iedereen kent iets of wat wel de grote lijnen van verhalen zoals 'Romeo and Juliet', 'Julius Caesar', 'Macbeth', 'Hamlet, Prince of Denmark', 'King Lear' en 'Othello'. Dit is nog maar een zeer kleine greep uit zijn volledig werk.

Spijtig genoeg komt zijn werk veel te weinig aan bod in de lessen Nederlands. In al mijn jaren middelbaar heb ik maar een les of 3-4 iets over Shakespeare gezien en daar reken ik zelfs nog niet het toneelstuk 'Othello' bij. Want dat was naar mijn mening een regel echte aanslag op het mooie literaire werk. Sommige zaken mogen gewoon niet worden aangepast aan de moderne tijd, daardoor gaan sommige belangrijke zaken verloren. Nouja, niets aan te doen en zo hebben toch een hele hoop mensen die anders nooit nog iets zullen zien van hem er toch eens 'iets' van gezien.

Iedereen zou toch in zijn leven een paar stukken van Shakespeare moeten lezen en als het kan liefst een paar minder bekende stukken. Dus iedereen die dit leest zal hopelijk eens een tekst van hem opzoeken en lezen :p .. Hij was een mooie schrijver met een bepaalde visie die hij in sommige verhalen en sonnets een klein beetje liet terug komen en dat maakte hem zo speciaal in zijn en zelfs in onze tijd.

17:10 Gepost door Bart in Literatuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |